Povodom obilježavanja međunarodnog Dana izlaska iz ormara ("Coming Out Day") udruga Dugine obitelji organizira izložbu fotografija "Sva naša vjenčanja", a dan kasnije radionicu o coming outu.

Radionica o coming outu zakazana je za 11.10. 2018.(četvrtak) u 18 sati u društveno-kulturnom centru "Šesnaestica" u Ozaljskoj 16, a namijenjena je LGBTIQ* osobama kojima treba pomoć ili podrška oko vlastitog autanja, ali i onima koji žele podijeliti svoja lijepa i manje lijepa iskustva.

Radionicu će voditi psihologinja Matea Popov, a prijava je obavezna na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Međunarodni Dan izlaska iz ormara obilježava se svakog 11. listopada, i to od 1988. godine s ciljem osvješćivanja o važnosti javnog istupa LGBTIQ* osoba i odavanja priznanja članovima LGBTIQ* zajednice. Izložba "Sva naša vjenčanja" po prvi put donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj.

Želimo pokazati da postojimo

Na izložbi će prvi put javno biti predstavljene privatne fotografije desetak istospolnih parova koji su sklopili životna partnerstva u Republici Hrvatskoj ili brak izvan nje

"Fotografije s najvažnijeg dana u životu hrabrih parova bit će podijeljene s hrvatskom javnošću, kako bi pokazali da ljubav i zajedništvo ne poznaju granice," kazao je Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji.

U posljednjih godinu dana se iz zakona koje aktualna Vlada predlaže i donosi po istom obrascu isključuju životni partneri i partnerice

"Cilj izložbe je podizanje vidljivosti LGBTIQ* parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak. Javna vidljivost istospolnih parova u našem društvu još je uvijek vrlo rijetka, što je razumljivo. Ona je zasigurno rezultat kako strahova od reakcija okoline, obitelji, poslodavca, tako i želje za privatnošću. No izložbom povodom ovog važnog dana za LGBTIQ* zajednicu želimo pokazati da postojimo, da se ne bojimo pokazati našu ljubav i sreću i da ne želimo živjeti 'u ormaru'", poručuje.

Naše obitelji žive i plaćaju poreze u RH i žele jednakost

Dodaje kako nažalost, položaj LGBTIQ* osoba u našem društvu još uvijek nije u potpunosti ravnopravan. Ističe da znaju za slučajeve nasilja, zločina iz mržnje i diskriminacije s kojom se LGBTIQ* osobe susreću, a žele istaknuti kako primjećuju o da se u posljednjih godinu dana da se iz zakona koje aktualna Vlada predlaže i donosi po istom obrascu isključuju životni partneri i partnerice. Upravo zbog toga je važno, smatraju, da i ovom izložbom pokažu da naše obitelji postoje u Republici Hrvatskoj, da plaćaju poreze kao i svi ostali i da žele jednakost u svakodnevnom životu, u postupanju prema nama i u svim zakonima naše države.

Podsjetimo, Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru RH 2014. godine. Otad je preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj.

Javna vidljivost istospolnih parova u našem društvu još je uvijek vrlo rijetka, što je razumljivo. Ona je zasigurno rezultat kako strahova od reakcija okoline, obitelji, poslodavca, tako i želje za privatnošću

Izložba "Sva naša vjenčanja" otvara se u srijedu, 10. listopada 2018. u 18:00 u Gradskoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5 u Zagrebu), a bit će otvorena do 22. listopada. Iz udruge Dugine obitelji poručuju kako planiraju proširenje izložbe u budućnosti, te izlaganje iste u drugim gradovima kako u Hrvatskoj tako i izvan nje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.