Nova studija tima od četvero znanstvenika, objavljena u časopisu Journal of Homosexuality, još je jednom pokazala da su pokušaji mijenjanja seksualnosti LGBT osoba vrlo opasni. Takvi pokušaji značajno povećavaju vjerojatnost samoubojstva, mentalnih poremećaja i nemogućnosti preživljavanja mladih članova LGBT zajednice.

Istraživanje pokazuje da je vjerojatnost za počinjenje samoubojstva dvostruko veća kod adolescenata čiji roditelji pokušavaju mijenjati njihovu seksualnost. Ta vjerojatnost utrostručuje se ako su u taj proces osim roditelja uključeni i terapeut ili vjerske figure.

Jednak je učinak i s depresijom – dvostruko je češća među mladima čiju seksualnost roditelji pokušavaju promijeniti, a više se nego utrostručuje ako je uključena i treća strana. Pokušaji mijenjanja seksualnosti utječu i na socioekonomski status mladih, kao i na njihovo samopoštovanje, dostupnost socijalne potpore i obrazovanje.

"Terapeuti" i vjerski vođe doprinose autodestruktivnim ponašanjima

Glavna autorica istraživanja, dr. Caitlin Ryan, poručuje: "Iako roditelje i vjerske figure koji pokušavaju mijenjati djetetov LGBT identitet može motivirati nastojanje da se dijete 'zaštiti', takvo ponašanje, kojim se odbija djetetova seksualnost, negativno utječe na djetetov osjećaj vlastite vrijednosti, doprinosi autodestruktivnim ponašanjima i onemogućuje brigu za sebe, što podrazumijeva i sposobnost preživljavanja."

Studija pokazuje da se više od polovice mladih LGBT bijelaca i osoba latinoameričkog podrijetla suočava s takvim pokušajima, od čega je kod više od pola u proces bio uključen i terapeut ili vjerski vođa.

Konverzijska terapija vruća je tema – trenutačno je zabranjena u 14 saveznih država u Americi i Washingtonu, a mnoge je države također žele učiniti protuzakonitom.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.