Kako su roditelji doživjeli tvoj coming out, imaš li njihovu podršku? Možemo li poboljšati naše obiteljske odnose? O ovim i još mnogim drugim pitanjima razgovarat će se na radionici za LGBTIQ* osobe "Naši roditelji" koju organizira Udruga Dugine obitelji u suradnji sa Sekcijom za kliničku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva u sklopu 12. Tjedna psihologije u Hrvatskoj.

Iz udruge poručuju da na ovoj radionici zatvorenog tipa žele omogućiti LGBTIQ* osobama siguran prostor da podijele svoja iskustva vezano za coming out roditeljima i dinamiku njihova odnosa. Radionicu će voditi psihologinja Iva Žegura, vrsna stručnjakinja za LGBTIQ* pitanja koja je godinama vodila grupu podrške za roditelje LGBTIQ* osoba.

"Želimo zajednički razgovarati o izazovima kroz koje smo prolazili i prolazimo s našim roditeljima i uz stručno psihološko vodstvo vidjeti što možemo naučiti jedni od drugih i što o svemu kaže suvremena znanost", ističe Ivo Šegota iz udruge Dugine obitelji.

"Kad govorimo o procesu coming outa, roditeljima tad valja obratiti pažnju na iskustvo LGBTIQ* osoba različitih dobnih skupina, ali i na često zanemareno iskustvo kroz koje prolaze roditelji i važni drugi članovi i članice obitelji LGBTIQ* osoba te posebno na proces njihova odnosa. Otvoriti se za razlike i raznolikosti vezano za osobni proces coming outa, proces kroz koji prolaze njihovi roditelji i sam zaseban entitet njihovog odnosa neizbježan je i od strane LGBTIQ* osoba različitih dobnih skupina i od strane njihovih roditelja", najavljuje u pozivu za radionicu psihologinja Iva Žegura.

Ključna je iskrenost

Pronalaženje i osvještavanje sličnosti i razlika u individualnim iskustvima coming outa i između djece i između roditelja LGBTIQ* osoba te mogućnost da ih se podijeli na otvoren i empatičan način ključno je za uspješan odnos između LGBTIQ* osoba i njihovih roditelja. I sa strane LGBTIQ* osoba i sa strane njihovih roditelja nalaze se osobe koje su jedinstvene svaka na svoj način te u fokus valja staviti upravo tu posebnost koju oni donose individualno i u odnosu dijete-roditelj.

"Čak i kad LGBTIQ* osobe i njihovi roditelji misle da su uspješno prošli kroz proces coming outa i da pitanje seksualne orijentacije nije ključno ili problematično za njihov odnos, neizbježno je da će razlike koje među njima postoje npr. u dobi, obrazovanju pa tako i samoj seksualnoj orijentaciji biti relevantne za njihov odnos", smatra Žegura.

Radionica "Naši roditelji" održat će se u četvrtak, 21. veljače u 19:00 u prostorima Udruge Roda, Žerjavićeva ulica 10. Radionica je zatvorenog tipa, stoga je obavezna prijava putem obrasca na poveznici https://goo.gl/forms/k91iEdZSbWxjmmNX2

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.