“Nedjeljom ujutro, subotom navečer” je kvartovska komedija ne baš korektnog humora, ne baš tipičnih junaka i ne baš običnih situacija za koje je teško vjerovati da izvorište imaju u stvarnom životu, iako ga većinom zaista imaju.

Ovako zvuči službeni opis nove domaće sitcom serije, koja se prikazuje svake nedjelje u 21.47 sati, na HRT1.

Svaka od priča započinje u nedjeljno jutro u kojem zatičemo naše junake u neobičnim situacijama da bi se nakon toga vratili u subotnje kasno poslijepodne, večer i noć i otkrili koji je slijed događaja doveo do takve nedjeljne ‘posljedice’. Na samom kraju svake epizode, vraćamo se u nedjeljno jutro da bismo vidjeli rasplet priče.

Vesela četvorka nalazi se u ranim dvadesetima i predstavlja relevantan uzorak zagrebačke (hrvatske) mladeži. Oni žive u kvartu u kojem se nema što raditi, u zemlji u kojoj se gotovo više i ne može raditi, s roditeljima koji su ili siromašni ili na privremenom radu u inozemstvu ili alkoholičari.

Uz navedene okolnosti, oni nisu nimalo depresivni i ogorčeni. Iako su različitog su imovinskog statusa, obrazovanja, spola, dobi, nacionalnosti, seksualne orijentacije i alkoholne tolerancije, imaju jednu stvar koja ih povezuje - zajednički višak vremena i maštovitosti.

Glavne likove utjelovili su Igor Kovač (Hans), Iva Babić (Sonja), Filip Riđički (Filip), Dado Ćosić (Srbin). Nama je posebno zanimljiv lik lezbijke Sonje koja svaku priliku koristi kako bi ‘skoknula’ do svoje cure Tine (Iva Mihalić) u Ljubljanu.

Tko je Sonja?

Sonja je rođena 1987. i oduvijek je bila ‘tatin sin’. Njezini roditelji žive u Newcastleu i ostavili su joj stan u Zagrebu. Studira sociologiju i provodi dane s kvartovskom ekipom koja nije upućena u njezin privatni život. Srbin joj se konstantno nabacuje i pokušava izmamiti barem poljubac, no ona ga svaki put na sebi svojstven način odbije.

Vrijeme trati u lokalnom kafiću s dečkima, komentirajući vikend-dogodovšitne i planirajući susret s Tinom. O odnosu Sonje i Tine saznajemo već u prvoj epizodi, kada Slovenka odvlači Zagrepčanku u krevet.

Svaku sljedeću epizodu djevojke doživljavaju nova iskustva kroz koje prolaze (lezbijski) parovi, a Tina Sonju predstavlja i svome bratu. Sonja, pak, još nikome nije rekla za svoju vezu jer se boji odbacivanja od strane ekipe. Dodatno joj otežava Hansovo konstantno podbadanje Srbina da je gej.


Hoće li se Sonja outati najbližiima, kao što je to učinila Tina, tek ćemo saznati u narednim nastavcima.

Pohvale kritike i publike

“NUSN” prva je serija domaće produkcije koja na javnoj televiziji prikazuje dva lezbijska lika jednako kao i heteroseksualne likove – jutarnje buđenje u krevetu, zajednička kava i doručak, poljupci, seks, svađe…

Glumica Iva Mihalić izjavila je da joj se uloga lezbijke svidjela jer ju radi s jako dobrom partnericom. “U našem poslu puno toga ovisi kakvu kemiju imaš s partnerom, o tome ovise neke nijanse. Iva je bila odličan partner, tako da s njom nisu postojale apsolutno nikakve nelagode. Uvijek je zanimljivo igrati zaljubljenu osobu jer postoje milijuni nijansi tog osjećaja. Tina je tu malo posesivnija od Sonje, ali možda i više zaljubljena”, komentirala je Mihelić za Tportal.

Serija je već nakon prvog prikazivanja oduševila i kritiku i publiku, a pohvale pristižu ponajviše iz redova mlade i obrazovane publike. Za sada je snimljena samo jedna sezona, ali se nadamo kako će ‘kvartovskih komedija ne baš korektnog humora’ s LGBT likovima biti sve više.


Činjenica je da domaćom TV produkcijom dominiraju stereotipni heteroseksualni likovi pa je “Nedjeljom ujutro, subotom navečer” i više nego osvježenje. Osim tematske promjene, serija pridonosi i povećanju vidljivost lezbijki u medijima.

Najnovije informacije o seriji mogu se pratiti i na službenoj Facebook stranici koja trenutno broji više od 12.000 ‘lajkova’.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.