Svi oni koji se pobožno pridržavaju mjera Stožera i ne pohađaju nikakve kulturne i umjetničke događaje u zatvorenom došli su ovaj petak na svoje. RTL je premijerno prikazao film "Kumek" Darija Juričana o Milanu Bandiću.

"Kumek" je dio ciklusa "Gazda", u kojem je Juričan već obradio Ivicu Todorića i Miroslava Kutlu. Premijera filma prigodno je zakazana na Bandićev 65. rođendan, 22. studenog, u Kinu SC-a. Juričan je izvorno film htio prikazati u Kinu Tuškanac, no izvršni odbor Hrvatskog filmskog saveza, pod čijom je kino upravom, odbio je to uz obrazloženje da smatraju "da će se projekcija filma u Gradu protumačiti, nažalost, kao politički stav", pa se boje da im Bandić ne ukine financiranje.

Uvijek šaljivi Juričan poručio je Tuškancu da će im uplatiti 9,99% od prodaje ulaznica "kako bi Savez mogao neometano nastavili s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika".

Politička podobnost

Sâm film nastao je na temelju istraživačkog rada novinara Saše Paparelle i Hrvoja Appelta koji je objedinjen u istoimenu knjigu i predstavljen zajedno s filmom."Kumek" prati Bandića od 80-ih, kad nakon novinarskog zaposlenja u Ledu postaje referent za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu, što je pozicija koju, tvrdi Juričan, dobivaju samo politički najpodobniji koji tad budu uho i oko režima među radnicima.

Bandić je mandat osvajao šest puta. Tijekom drugog morao je dati ostavku zbog vožnje s 1,6 promila alkohola u krvi nakon pijanke u Slavagori. Ponovno je izabran 2005., kad započinje najplodnije doba njegove karijere.

Prema ideji Slobodana Ljubičića zvanog Kikaš ustanovljuje Zagrebački Holding i prodaje obveznice na burzi u Londonu te zasniva sale and leaseback model u kojem Grad povoljno nabavlja tramvaje i autobuse, prodaje ih bankama te onda unajmljuje po daleko višim cijenama.

Da je film ostvario svrhu, odnosno ponukao građane da se zapitaju o tome zašto opravdavaju Bandića, pokazuje završna scena u kojoj se Lončarević smije vlastitim izjavama s audicije i pita se kako je to mogao misliti

Film dokumentira i mnoge druge afere – kupnju zemljišta Sljemena, Zagrepčanke i Gredelja koja danas služe kao skladišta, zamjene zemljišta i raskide ugovora sa sportskim klubovima da se pogoduje Pimont Grupi, izbjegavanje javnih natječaja kako bi tvrtke Kokoš i jaje, Pepermint i Demorebus vladale Adventom, štićenje Petra Pripuza, vlasnika C. I. O. S. grupe.

Milan Bandić je "car" i žrtva maltretiranja pravosuđa

No, kako to pronicljivo primjećuje Paparella, Juričanov film nije toliko o Bandiću, koliko o Zagrepčanima. Juričan je organizirao audiciju za glumca koji će utjeloviti Bandića na koju su se prijavili redom njegovi podržavatelji. U svakoj sekvenci filma čujemo njihove komentare: Milan Bandić je "car". Erdogan je htio biti sultan, ali ne može jer su se Turci pobunili, ali Bandić radi što hoće. Bandić ima "socijalnu crtu". Prethodni gradonačelnici nisu toliko krali jer su vladali prekratko. Pravosuđe ga previše ugnjetava.

Potonju je izjavu izrekao Krunoslav Lončarević, koji je na kraju dobio ulogu. Simpatični glumac dobro se snašao utjelovljujući Bandića i briljirao u scenama poput one gdje se vozi u žlici bagera, ili kad ga Juričan nagovara da skoči sa skakaonice na bazenima Svetice, još jednom preplaćenom gradskom projektu.

Da je film ostvario svrhu, odnosno ponukao građane da se zapitaju o tome zašto opravdavaju Bandića, pokazuje završna scena u kojoj se Lončarević smije vlastitim izjavama s audicije i pita se kako je to mogao misliti. I dalje ima člansku iskaznicu Bandićeve stranke. Ništa ga ne košta, veli. Na pitanje što će ako ga zbog filma izbace iz stranke kaže, ništa. Ionako od nje nije imao koristi.

Nevjerojatan domašaj Bandićeva koruptivnog bazena

Filmom je nenametljivo provučen i Juričanov osobni život, njegova dražesna kćerkica Tonka koja se rodila u vrijeme kad je počeo raditi na filmu prije četiri godine, kao i kandidatura za predsjednika pod imenom Milan Bandić.

Za razliku od Bandića koji je, tvrdi Juričan, iz Pogane Vlake otišao s jednim parom traperica i dvije majice, dok danas dizajnerska odijela krojena po mjeri skriva u ormaru, a na suđenja dolazi u konfekcijskima, Juričan se pozicionira kao prosječni, čestiti stanovnik Zagreba koji želi svoje dijete odgajati u uređenom, progresivnom i zelenom gradu.

Bandić je mandat osvajao šest puta. Tijekom drugog morao je dati ostavku zbog vožnje s 1,6 promila alkohola u krvi nakon pijanke u Slavagori. Ponovno je izabran 2005., kad započinje najplodnije doba njegove karijere

Sve to filmu daje stanoviti građanskoliberalni prizvuk koji dobro rezonira s trenutačnim previranjem oko kandidata ljevice (centra?) za gradonačelnika Zagreba i rasapa koalicije Radničke fronte i Možemo, no ne umanjuje njegovu odmjerenost, elegantnost, dobar tempo i suptilni humor.

Juričan zaključuje film rečenicom da ne zna tko će biti sljedeći gradonačelnik Zagreba, ali zna tko neće. Paparella nije, pak, tako uvjeren: "On može izgubiti, ali netko mora i pobijediti." Kako god ispalo, "Kumek "je zasigurno uspio prikazati nevjerojatan domašaj Bandićevog koruptivnog bazena na čije će dno, nadamo se, za pet mjeseci konačno potonuti.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.