Najosebujniji predsjednički kandidat Dario Juričan sljedeći je koji se, nakon Ivana Pernara, odazvao našem pozivu da odgovori na osam pitanja o trenutačnom stanju LGBT prava u Hrvatskoj.

Juričana je šira javnost upoznala kao redatelja dokumentaraca "Gazda" i "Gazda: Početak". U prvom se pozabavio Agrokorom i usponom Ivice Todorića, a u drugom Miroslavom Kutleom. Za iduću godinu najavio je i premijeru trećeg dijela trilogije, film "Kumek". o Milanu Bandiću.

Upravo je potonji glavna "meta" Juričanove satire, pa je u svibnju ove godine čak promijenio ime u Milan Bandić, no zagrebački gradski ured tu je odluku poništio. Ministarstvo uprave zatim mu je dopustilo mu da se preimenuje. Ministarstvo je onda poništilo vlastitu odluku po kojoj se Juričan smije zvati Milan Bandić. Upravni sud je poništio tu posljednju odluku Ministarstva uprave, pa se on ponovno može zvati – Milan Bandić.

Jedni ga nazivaju "trolerskim kandidatom", a drugi mu obećavaju svoj glas. U svom se programu zalaže za uvođenje centralnog Ministarstva korupcije, korupciju bi kao strateški resurs zaštitio Ustavom, a ona bi pod njegovim predsjednikovanjem postala i državna religija.

U biografiji na njegovoj službenoj stranici, između ostalog, stoji kako je "Milan Bandić još kao mali sanjao da postane predsjednik Hrvatske" te da je "imao 14 godina kad je Franjo Tuđman, njegov prvi korupcijski uzor, stvorio suvremenu Hrvatsku".

No, evo kako je Dario Juričan/Milan Bandić odgovorio na naša pitanja. Napominjemo da se komunikacija odvijala putem e-maila te da odgovore donosimo u integralnom obliku, bez dodatnih uredničkih intervencija i potpitanja kako bi čitatelji imali potpun uvid u stavove kandidata, bez obzira slažemo li se s njima ili ne.

Možete li procijeniti koliko ste svjesni poteškoća s kojim se susreću LGBTI osobe u Hrvatskoj, i što ste spremni poduzeti kako bi u budućnosti još više osvijestili poteškoće s kojima se one susreću?
Svjestan sam da nisam svjestan baš svih poteškoća s kojima se susreću LGBTI osobe, ali kroz svoj dosadašnji angažman i suradnju sa raznim udrugama civilnog društva koje se bave LGBTI temama mislim da sam prilično dobro upoznat s temom – i naravno želim i dalje surađivati i komunicirati s pripadnicima LGBTI zajednice. Uvijek sam i voljan pomoći oko neke krađe!

Kao predsjednik mislim delati najmanje 16 sati dnevno, 366 dana u godini i sigurno ću moći ugurati posjete Povorkama ponosa u raspored za određeni iznos... Ili ću kao Kolinda skrivećki doći dan ranije

Svi trebaju imati jednake mogućnosti, bez obzira radi li se o udomiteljstvu ili posvajanju

Prošle i ove godine bili smo svjedoci mnogo rasprave u javnoj sferi oko Zakona o udomiteljstvu i mogućnosti udomljavanja djece od strane istospolnih parova. Pojedini parovi javno su progovorili o svojoj borbi sa sustavom, diskriminaciji na osnovi seksualne orijentacije i tužbama koje su podnijeli protiv RH. Javno su dostupni podaci o velikom broju djece u institucionaliziranom smještaju za koje ne postoji interes udomitelja i koja najčešće dožive svoju punoljetnost bez obitelji. Kakav je Vaš stav o tom pitanju: zalažete li se za pristup sustavu udomiteljstva istospolnim parovima?
– Vrlo jednostavno – mislim da bi svi građani i građanke Republike Hrvatske trebali imati jednake mogućnosti bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, tko sam ja da im branim. U Ustavu lijepo piše da nema diskriminacije, a predsjednik je čuvar Ustava. Pa prema tome i istospolni parovi ne bi trebali biti diskriminirani u npr. pristupu sustava udomiteljstva, ako to mogu bračni drugovi ili pojedinci i pojedinke. Dozvoljavam da mi se i plati da promijenim mišljenje.

Kao čuvar Ustava odgovorno tvrdim da ne smije biti diskriminacije po seksualnoj orijentaciji, niti heteroseksualnoj niti homoseksualnoj – pa neka istospolni parovi sklope brak i heteroseksualni parovi sklope životno partnerstvo, slobodna smo zemlja. Ili neka mi plate!

Nadovezujemo se na prethodno pitanje: u pravnom sustavu RH istospolnim parovima također nije omogućen ni pristup sustavu posvajanja. Kako gledate na tu zakonsku situaciju?
– Kao i u prethodnom pitanju, smatram da bi svi trebali imati jednake mogućnosti, bez obzira radi li se o udomiteljstvu ili posvajanju.

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji izrijekom onemogućava korištenje MPO-a lezbijkama u RH. Kakav je Vaš stav o ovoj diskriminatornoj odredbi zakona, posebno u svjetlu konstantnog naglašavanja o potrebi demografske obnove RH?
– Ako bračni parovi ili pojedinačne žene mogu koristiti medicinski potpomognutu oplodnju, zašto ne bi mogli i lezbijski parovi? Ili one moraju platiti duplo?

Ako se netko rodi kao Dario Juričan, ali u nekom trenutku života osjeti da je ipak Milana Bandić, zašto to ne bi mogao promijeniti?

U nekim zemljama Južne Amerike poput Ekvadora trenutno postoji pravni okvir koji u ustavu sadrži definiciju braka, no isto tako brak je u tim zemljama omogućen i istospolnim parovima. Koji je Vaš stav o uvođenju bračne jednakosti u RH, ako uzmemo u obzir da trenutna ustavna definicija braka ničim eksplicitno ne zabranjuje ili pravno onemogućava da brak bude zajednica i dva muškarca ili dvije žene?
– Ako se dvije osobe žele vjenčati, imaju dovoljno godina i obje to žele, tko sam ja da im sudim? Zove li se to brak ili životno partnerstvo, osobno mislim da nije toliko važno, ali opet, kao čuvar Ustava odgovorno tvrdim da ne smije biti diskriminacije po seksualnoj orijentaciji, niti heteroseksualnoj niti homoseksualnoj – pa neka istospolni parovi sklope brak i heteroseksualni parovi sklope životno partnerstvo, slobodna smo zemlja. Ili neka mi plate!

Kad postanem predsjednik, sigurno ću moći ugurati posjete Povorkama ponosa u raspored za određeni iznos

Iako je govor mržnje prepoznat kao kazneno djelo, a diskriminacija je regulirana posebnim zakonima, i dalje smo svjedoci učestalim napadima na LGBTI osobe i parove, posebno u pojedinim medijima, društvenim mrežama, ali i od strane pojedinih udruga civilnog društva, stranaka, političara i predstavnika pojedinih religijskih skupina. Što mislite da ukoliko budete izabrani, Vi možete učiniti da poboljšate trenutačnu situaciju?
– I tu su stvari prilično jednostavne – Ustav kaže da nema diskriminacije, a ja ću biti čuvar Ustava i pobrinut ću se koliko mogu da sve bude po zakonu, pravilima i regulativama ove države.

I istospolni parovi ne bi trebali biti diskriminirani u npr. pristupu sustava udomiteljstva, ako to mogu bračni drugovi ili pojedinci i pojedinke. Dozvoljavam da mi se i plati da promijenim mišljenje

Često svjedočimo pojavljivanju predsjednika/ice na raznim događanjima koje organiziraju pojedine udruge, institucije, određeni mediji i tako dalje. No danas još uvijek izostaje čvrsta i nedvosmislena podrška predsjednika/ice događanjima i aktivnostima koje održavaju LGBTI organizacije u Hrvatskoj. Kakav je Vaš stav po tom pitanju, i možemo li očekivati Vaše pojavljivanje na npr. Povorci ponosa u Zagrebu ili Splitu, ili predstavnika/ica Vašeg ureda na događanjima poput okruglih stolova ili konferencija na temu LGBTI prava?
– Ako me se pozove, ja ću doći - kao predsjednik mislim delati najmanje 16 sati dnevno, 366 dana u godini i sigurno ću moći ugurati posjete Povorkama ponosa u raspored za određeni iznos... Ili ću kao Kolinda skrivećki doći dan ranije.

Pitanje rodnog identiteta i prava na samoodređenje vezanog uz isto izrazito je prisutno u hrvatskoj javnosti u zadnjih par godina. Svjedočili smo s jedne strane napretku na području relevantnog zakonskog okvira i pojednostavljenju promjene oznake spola u osobnoj dokumentaciji, dok s druge strane razne udruge građana i inicijative žele osporiti ili otežati taj proces. Kakav je Vaš stav po tom pitanju, treba li olakšati proces promjene oznake spola u osobnoj dokumentaciji po uzoru na zemlje poput Danske ili Argentine, mislite li da trenutna regulativa u RH je zadovoljavajuća ili bi trebalo promijeniti trenutne kriterije i otežati proceduru?
– Ako si netko želi promijeniti nešto u osobnoj dokumentaciji, zašto ne bi to mogao? Npr. ako se netko rodi kao Dario Juričan, ali u nekom trenutku života osjeti da je ipak Milana Bandić, zašto to ne bi mogao promijeniti? Treba sve to pojednostaviti.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.