Na svojem trećem i najboljem dosad albumu "Planet Her" Doja Cat pokušava reprezentirati žensku solidarnost i drugačiju seksualnost, no na kraju se uvijek vraća u sigurno okrilje muških heteroseksualnih fantazija.

Moram priznati da Doja Cat spada u red poznatih osoba prema kojima gajim snažno pozitivne osjećaje premda ni sama ne znam zašto, zajedno s, primjerice, jednom i jedinom Nives Celzijus.

Iako na svakom drugom koraku sama sebe sapliće citirajući žargon alt-righta i dajući rubno rasističke i homofobne izjave, premda bi trebala pripadati objema zajednicama, Doja Cat jedna je od najboljih reperica današnjice, a uz to i izuzetno zabavna persona.

O tome dovoljno svjedoči činjenica da se proslavila meme pjesmom "Mooo", urnebesnim tejkom na kultni Kelisin "Milkshake" s refrenom "Bitch, I'm a cow". I dok je u originalu Kelis pjevala "I can teach you, but I have to charge", stavljajući naglasak na svojevrsnu žensku solidarnost u manipulaciji nad muškarcima, u verziji Doje Cat taj se stih promijenio u "I can treat you", indikativan za postfeminističku komodifikaciju feminizma.

Ono na što pod time mislimo jest fenomen u kojem jedini izvor osnaženja žene postaje njezino tijelo, što dovodi do hiperseksualizacije pop kulture, kao i modeliranja tog tijela prema muškom pogledu. Politički feminizam odbacuje se kao zastario jer su žene ostvarile svoja prava, a njihova se nezavisnost reflektira u kupovnoj moći.

U mnoštvu modernih pop pjesama, a napose hip hop žanru, kao glazbenom smjeru duboko ukorijenjenom u kapitalizam, nalazimo stihove u kojem je žensko tijelo poptuno objektificirano. Primjerice, u pjesmi "Rich Sex" Nicki Minaj nalazimo stih "If you know you pussy worth a Benz truck", dok Cardi B u "I Do" poručuje "If he can't ,make you richer, he can't make you cum".

Žensko tijelo, tako, eksplicitno dobiva razmjensku vrijednost i modelirano je prema standardima normativne heteroseksualne privlačnosti. Ujedno je i hiperseksualno, reflektirajući muške pornografske fantazije, kao u "She Bad" Cardi B koja poručuje "I'm a monsta, mouth wide open like an opera" ili "Talk Dirty" Doja Cat sa stihovima "Make that kitty hurt, make that kitty squirt".

Opisane su tendencije vidljive i na novom albumu Doja Cat "Planet Her" koji čak i po imenu želi biti oda ženstvu, no previše je zaokupljen muškim užitkom da bi tu misao zadržao na više od tek nekoliko pjesama.

Najeksplicitnije o ženskom iskustvu pokušava prozboriti uvodna "Woman" s izvrsnim afrobeatom i Dojinin repom koji zvuči kao Kendrick Lamar. Međutim, već u njoj nailazimo na niz proturječnosti, a verzija feminizma koju zastupa u najmanju je ruku prilično problematična.

Kaže tako Doja Cat: "She give tenfold, come here, papa, plant your seed/She can grow it from her womb, a family", prikazujući ženski identitet esencijalistički, kao neraskidivo povezan s pretpostavljenom ulogom majke i skrbnice, što potvrđuje i kasnije pozivanje na Majku Zemlju i naturalizacija repoduktivne funkcije. No, u isti mah nailazimo i na pozitivni primjer pozivanja na žensku solidarnost: "And I'ma be there for you 'cause you on my team, girl/Don't ever think you ain't hella these niggas dream girl/They wanna pit us against each other".

Ista se tema suradnje, a ne natjecanja među ženama pojavljuje i na fantastičnoj "Get Into It" koja odaje počast Nicki Minaj. Za razliku od lažno stvorenih sukoba među vodećim glazbenicama za stvaranje PR-a, Doja Cat otvoreno priznaje koliko joj je bilo važno imati uspješne prethodnice.

}

Na komičnoj "Ain't Shit" poručuje prijateljicama da ostave propalice koje parazitiraju u njihovim stanovima i troše im novac, dok se na više pjesama referira na svoju biseksualnost, kao što je, primjerice, slučaj sa stihom "Yeah, I like bananas and peaches/And some might say it's indecent/That's just crazy" u pjesmi "Naked".

Međutim, nijedna pjesma ne opisuje ekstenzivno žudnju za drugom ženom niti je bilo kako prilagođena ženskim fantazijama. Dovoljno je samo poslušati glazbeno vrlo senzualnu, ali tekstualno odbojnu "You're Right" na kojoj gostuje preko svake mjere prežvakani The Weeknd. Stihovi "I know your man, he ain't controllin' you" i još bolji "But-but-but this sex will cloud your memory/A couple strokes, I put it in, then you'll belong to me” zaista su zapečatili moju netrpeljivost prema njegovom izlizanom retro zvuku i seksističkim tekstovima.

Najbolja je pjesma albuma "Kiss Me More" s raspoloženom SZA koja ponavlja funk formulu njezina najvećeg dosadašnjeg hita "Say So", dok je ostatak albuma, premda bolji od prethodnika Amala i Hot Pink, ipak većinom pun filera.

Sve u svemu Doja Cat talentirana je reperica koja ni etikom ni estetikom ne odskače bogznakoliko od srednjostrujaškog popa i hip hopa. "Planet Her" zbirka je nekoliko hitova i zaboravljivih trap r'n'b komada s tekstovima koji pokušavaju reprezentirati žensku solidarnost i drugačiju seksualnost, no pod komercijalnim pritiskom, uvijek se na kraju vrate na isto mjesto – muškome međunožju.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.