Recenziramo izvrsnu britansku komičnu seriju, međunarodnu satiričku crnu komediju i domaću dramu.

Cunk on Earth

Kad mi je djevojka prvi put pokazala isječke "Cunk on Earth" na TikToku, bila sam uvjerena da to ne može biti stvarna emisija jer su naprosto bili previše urnebesni. Međutim, itekako je stvarna. "Cunk on Earth" BBC-jev je mockumentarac u kojem nas fantastična voditeljica Philomena Cunk (Diane Morgan) u pet epizoda vodi kroz povijest civilizacije na način na koji o njoj još nismo razmišljali. Od antičkih civilizacija, preko novih otkrića i svjetskih ratova sve do današnjeg doba, Philomena na krajnje pristupačan način objašnjava ljudsku povijest i zbunjuje učenjake svojim originalnim pitanjima poput što ima veći kulturni značaj – renesansa ili Beyonceina pjesma "Single Ladies", jesu li piramide građene od vrha prema dnu ili obratno, što je Soviet Onion i jesu li gledatelji drevnih Olimpijskih igara mogli vidjeti anus hrvačima. Osim suludih pitanja, serija je isprepletena i nizom pametnih sociopolitičkih komentara poput: "Drevni Grci izumili su mnoge stvari koje postoje i danas poput medicine i maslina, ali i mnoge koje su izumrle, poput demokracije i stupova", ili urnebesnog dijela u kojem produkcija daje Philomeni papir s točnim uputama što da izgovori o islamu koji otpuše vjetar i cijela scena mora biti cenzurirana. Sve u svemu, inteligentna emisija koja svojim suludim pogledom na povijest razotkriva njezine apsurde.

Trokut tuge

"Trokut tuge" međunarodna je koprodukcija koja je u Cannesu zaslužila osmominutne ovacije i pokupila Zlatnu palmu. Film Rubena Östlunda podijeljen je u tri čina. Prvi prati romantični odnos između manekena Carla (Harris Dickinson) i influencerice Yaye (Charlbi Dean) te tenzije uzrokovane različitim pogledima na novac, rod i budućnost veze. U drugom činu pratimo Carla i Yayu kako provode vrijeme na luksuznom krstarenju s bogatašima prepunim grotesknih i djetinjastih hirova. Film se zahuktava kad američki, socijalistički nastrojeni kapetan Thomas (Woody Harelson) namjerno organizira svečanu večeru na dan kad prognoza predviđa oluju. Otmjena, ekstravagantna večera pretvara se u sveopći kaos dok se kapetan i ruski kapitalist Dimitry (Zlatko Burić) prepiru o optimalnim političkim sustavima. U trećem činu ekipa završava na pustom otoku, gdje se brodske hijerarhije izvrću. Premda kraj nagovještava kapitalistički realizam i pesimistički pogled na ljudsku organizaciju, Trokut tuge fenomenalna je kritika kapitalizma i raspodjele bogatstva koja je, osobito u drugom činu, estetski i poetički veoma dojmljiva.

Sigurno mjesto

"Sigurno mjesto" debitantski je film Jurja Lerotića, koji je ujedno odigrao glavnu ulogu u filmu, i hrvatski kandidat za Oscara. Film se temelji na osobnom iskustvu redatelja i prati majku (Snježana Sinovčić-Šiškov) i sina (Lerotić) koji pokušavaju pomoći drugom sinu (Goran Marković) nakon pokušaja samoubojstva. Film prati Damirove shizofrene napade, pokušaje samoozljeđivanja, bjegove od zabrinute i tople obitelji, a kraj je suptilno nagoviješten fantastičnom scenom s početka filma. Radnja je potpuno reducirana, u prvom je planu komorna atmosfera i prisan odnos među likovima. Ipak, pojedini trenuci donose lokalno obojeni humor, a cijeli je film protkan kritikom spore i bezdušne birokracije. Sve u svemu, izvrstan, tjeskoban film koji ponovno pokazuje podcijenjenost domaće kinematografije.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.