Njujorški noise četverac koji već niz godina kali svoj abrazivni, intenzivan zvuk i senzualnu, intenzivnu liriku napokon je izdao debi "Dogsbody".

Već je na ranijim EP-ovima Model/Actriz vidljiva opsesija frontmena Colea Hadena spajanjem nasilja i seksualnosti koja je začinjena komentarima na ksenofobiju i egzoticiziranje Drugog. Ranije pomalo kaotična buka sve se bolje kanalizira na EP-u "No", a svoj puni sjaj zadobiva na prvijencu "Dogsboddy", najvjerojatnije nazvanom prema neologizmu iz Joyceova "Uliksa".

Glazba je na "Dogsboddy" veoma kompaktna i zaokružena. Teški noise riffovi, frenetični bubnjevi i post-punk plesnost smjenjuju se s ogoljenim i krhkim baladama, čak i ambijentalnim brojem "Slate" na tragu Perfume Geniusa, pa album ima izvrsnu dinamiku između zatišja i eksplozija.

Osobito su zanimljivi Hadenovi tekstovi koji nastavljaju erotsku tematiku. Prepuni su submisije, seksualnosti koja uključuje dominaciju, poniženje, igru moći. Na početku albuma, na energičnoj "Donkey Show" Haden kaže: "I'll let him murder my dull mind if it puts me in his eye", a opsesija romantičnim interesom nastavlja se i na "Slate": When I walk, it's your way/When I breathe, it's your name/When I crave, it's your hands/When I dream, it's your face.

Ipak, prema kraju albuma, na napetoj "Maria" shvaća da je taj odnos toksičan i da ga partner nikad neće uvažiti: "Like seeing an old friend when he/Holds me with eyes that sing/I am not the man for him."

Sve to lirski subjekt dovodi do bjesnila pa na "Pure Mode" i dramatičnoj "Amaranth" prijeti nasiljem i destrukcijom, da bi se napetost razbila na mirnijim, kontemplativnim "Sleepless" i "Sun In".

Uz sve to, najbolja pjesma na albumu "Mosquito" s frenetičnim činelama i odličnim refrenom "With a body count higher than a mosquito" oda je neograničenim seksualnim užicima. Dobijemo tako cijelo emotivno putovanje od benda koji je i u intervjuima isticao kako je zainteresiran za potankosti stvarnosti koje većina nalazi odbojnim.

Cjelokupni dojam na poseban nivo podiže gotovo operetska persona frontmena koji ne skriva svoju ljubav prema performansu, osobito Lady Gaga i Marini Abramović. Sve u svemu, uzbudljiv, sočno provokativan, ali promišljen album koji najavljuje odličan bend.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.