Od debitanskog EP-a supergrupe Boygenius sve su tri njegove članice izdale fantastične albume. Prva je bila Phoebe Bridgers s odličnim albumom "Punisher" 2020. Potom je Julien Baker sljedeće godine izdala izvrsni "Little Oblivions" i Lucy Dacus svoj najbolji album "Home Video". Ove su godine ponovno udružile snage i kao Boygenius izdale prvi dugosvirajući album "The Record".

Po definiciji album triju najboljih mladih folk indie kantautorica ne može biti loš. Već je "Boygenius" bio fantastičan spoj njihovih tendencija – melankoličnih, romantičarskih retrospekcija Lucy Dacus, svakodnevnih crtica oslikanih na originalan način i sumornog humora Phoebe Bridgers i problema s povjerenjem i ovisnošću u stihovima Julien Baker.

Na sličnom tragu nastavlja i "The Record", premda su osobna nagnuća autorica sve jednoličnije isprepletena u cjelovite komade u kojima je sve teže prepoznati koja je od njih začetnica ideje za pojedinu pjesmu, tim više što su gotovo u svakoj sve tri otpjevale po jednu strofu. Ipak, bridgersovski je obojena balada "Emily, I'm Sorry" o njezinoj poliamornoj vezi koja je potom prerasla u ekskluzivnu vezu s Emily Bannon, kao i "Not Strong Enough" koja progovara o težini depresije, ali i tendenciji da se ona predstavi kao nešto primamljivo i tajnovito.

Pjesma još progovara i o propuštenim prilikama, i gubitku identiteta bez druge osobe. Na nju se nadovezuje snena dacusovska "True Blue" i nadodaje joj teme sjećanja na djetinjstvo i istraživanja identiteta koje je Dacus opjevala i na "Home Video".

Osobno mi najviše odgovara Bakerin teži, distorzirani zvuk i tekstovi koji istražuju osjećaj manje vrijednosti i depresiju. "Cool About It" ima odličan bendžo i pamtljiv refren s tekstom koji preispituje osjećaje za partnericu čak i nakon raskida odnosa, dok "Satanist" ima lijep riff i romantične stihove o zajedničkoj subverziji i ubijanju buržoazije.

Nije ni čudo stoga što mi je i dalje najkvalitetnija pjesma koje su Boygenius snimile "Stay Down" s EP-a "Boygenius", emocionalno mučna skladba u kojoj Baker progovara o svojoj depresiji i tome kako joj je teško otvoriti se drugima, pa dok se opusti, ostane sama.

EP je imao određenu čaroliju i prisnost, dok je "The Record" zreliji, versatilniji, zaokruženiji. U najkraćim crtama, još jedan izvrstan album nevjerojatno talentiranih kantautorica koje u cjelini funkcioniraju kao stoput više od zbroja svojih dijelova.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.