Anne_ListerAnne Lister možda je živjela u isto vrijeme kad i junakinje Jane Austen, ali nipošto nije bila  Elizabeth Bennet. Svojim se ljubavnicama predstavljala kao Fred, dok su je susjedi poznavali kao gospodina Jacka. Njen lik utjelovila je Maxine Peake u BBC-evoj drami "The Secret Diaries of Miss Anne Lister“, emitiranoj početkom ove godine. Svoju je popularnost stekla u 19. stoljeċu u Yorkshireu.

Naša je heroina bila vrlo bogata zemljoposjednica i uspješna poslovna žena, što je bilo vrlo neobično za ta vremena.

Najpoznatija je, ipak, po svom dnevniku, odnosno seriji dnevnika. U njima je zapisala svoj život kroz 4 milijuna riječi. Dio dnevnika zapisan je pod tajnom šifrom. Kad su 1990. godine objavljeni dekodirani dnevnici, otkriven je detaljan opis njezina ljubavnog života i seksualnih veza sa ženama. Anne nije štedjela na detaljima - zapisala je svaki orgazam koji je doživjela.

Manje poznate činjenice
Voljela je nositi odijela i mušku odjeću zbog čega nije bila omiljena u društvu. Također, nikad nije skrivala svoju seksualnost. Početkom 20. stoljeća, kad su njezini dnevnici dekodirani , postala je neomiljena zbog pisanja o svom seksualnom i ljubavnom životu bez dlake na jeziku.

Ono što je društvo najviše šokiralo bili su njezin prezir i snobovski stav prema radničkoj klasi.

Zašto je heroina?
Anne nije prva britanska lezbijka, ali je sigurno prva 'zabilježena' lezbijka u povijesti Ujedinjenoga Kraljevstva. Njezini dnevnici otkrivaju ženu koja je bila zadovoljna sama sa sobom i ljubavi prema drugim ženama.

(Foto: writingwomenshistory.blogspot.com)

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.