Ove jeseni premijerno će se prikazati film "The Imitation Game", posvećen vizionarskom djelovanju matematičara Alana Turinga.

Alan Turing je tijekom Drugog svjetskog rata razbio tajni kôd kojim su se koristili nacisti i tako pružio ključnu prednost savezničkim snagama.

Iako ga se danas univerzalno smatra jednim od pionira informatike, Alan Turing bio je ujedno i gej koji je zbog odnosa s drugim muškarcem (u to je vrijeme u Ujedinjenom Kraljevstvu homoseksualnost bila ilegalna) optužen te 1952. podvrgnut kemijskoj kastraciji. Dvije godine kasnije, u 43. godini života, Alan Turing počinio je samoubojstvo.

Posljednjih godina traje njegova rehabilitacija te mu je, među ostalim, kraljica Elizabeta II. posthumno službeno oprostila, odnosno ukinula osudu, a premijer David Cameron izjavio je kako je "njegovo djelovanje spasilo bezbroj života".

Pet Shop Boysi su u počast Turingu skladali posebno djelo "Man From The Future" za orkestar, elektroničke instrumente, zbor i naratora.

Ni filmska industrija nije dugo čekala na prigodni hommage Turingu. U studenom ove godine izlazi film "The Imitation Game" u kojem glavnu ulogu tumači britanski glumac Benedict Cumberbatch, a uz njega se pojavljuju još i Keira Knightley te Matthew Goode.

Prema prvim objavljenim scenama, film se najviše bavi epizodom razbijanja nacističkih kodova iz Drugog svjetskog rata, no govori i se o njegovoj spolnoj orijentaciji budući da je Turing kratko bio zaručen za svoju suradnicu, Joan Clarke.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.