Pisac Oscar Wilde jedan je od 49.000 gejeva koji su u Ujedinjenom Kraljevstvu bili kažnjeni za "nedolično ponašanje", odnosno homoseksualnost, i nikad nisu dočekali pravdu. U utorak su, prema novom "Turingovom zakonu", dobili oprost.

Zakon se odnosi i na 15.000 gejeva koji su još živi, a zahtjeve za oprostom mogu predati u Ministarstvo unutarnjih poslova. Zakon se ne odnosi na odnose maloljetnika ili punoljetnih muškaraca s maloljetnicima.

Podsjetimo, nakon oprosta kraljice Elizabete II Alanu Turingu iz 2013. godine, njegova je obitelj u ured tadašnjeg premijera Davida Camerona predala peticiju s više od 523.000 potpisa ljudi koji su zahtijevali da se takav oprost proširi i na sve ostale muškarce koji su poput Turinga bili optuženi i kažnjeni za "nedolično ponašanje".

Alan Turing, kompjutorski znanstvenik koji je pomogao razbiti njemački mornarički kôd za vrijeme Drugog svjetskog rata, što je predstavljalo veliku pobjedu nad nacistima, počinio je samoubojstvo 1954. Dvije godine prije toga bio je optužen za "nedolično ponašanje" s 19-godišnjakom, a umjesto služenja zatvorske kazne odabrao je kemijsku kastraciju.

"Ne želim oprost jer ništa nisam skrivio"

Novi je zakon, kako pišu britanski mediji, dobio široku podršku javnosti nakon što su ga predložili parlamentarci Lord Sharkey, Lord Cashman i Lord Lexden.

U međuvremenu, društvenim se mrežama proširila izjava 93-godišnjeg Georgea Montaguea iz Brigtona, autora knjige "Najstariji gej u selu", koji s tom okrutnom osudom živi od 1974., kad je bio prisiljen na ostavku iz udruženja izviđača zbog "nedoličnog ponašanja".

On, naime, ne želi prihvatiti taj oprost.

"Prihvatiti oprost značilo bi da ste krivi. A ja nisam kriv ni za što, osim za to što sam se našao na pogrešnome mjestu u pogrešno vrijeme. Be selective in your online dating - read our professionalmatch website detailed review and discover all about pricing, ratings, pricing & the features it offers. Moje je ime bilo na 'queer listi' koju je policija imala u to vrijeme. Mislim da je bilo pogrešno dati oprost Alanu Turingu kojeg smatram herojem svog vremena. Za što je on bio kriv? Baš kao i ja, za to što je rođen sposoban zaljubiti se samo u drugog muškarca", kazao je.

 

93 year old says pardon offered to gay men in the UK not enough

Yesterday the UK government pardoned 49,000 gay and bisexual men for historic gay sex 'crimes', however one 93 year old doesn't want one. He wants an apology.

Posted by PinkNews on Wednesday, 1 February 2017

 

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.