Zvijezda Igre oponašanja, za Oscara nominiran Benedict Cumberbatch, koji u filmu glumi slavnog matematičara i kriptografa Alana Turinga, pridružio se potpisom otvorenom pismu britanskoj vladi, koje je potpisalo već više od 40.000 ljudi tražeći oprost za tisuće gejeva optuženih zbog - "nedoličnog ponašanja".

Pismom se pozivaju i članovi britanske kraljevske obitelji da daju potporu kampanji kojom se traži oprost i brisanje osude iz dosjea za sve koji su osuđeni kao kriminalci samo zbog svoje seksualnosti, od kojih je njih još oko 15.000 među živima, piše Guardian.

U pismu se, među ostalim, navodi: "Homofobični zakoni Ujedinjenog Kraljevstva učinili su živote generacija gej i biseksualnih muškaraca nepodnošljivima. Naši mladi vođe, vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea trebali bi prepoznati tu mrlju na našoj povijesti i ukloniti je. Pozivamo Njezino Veličanstvo da pokrene raspravu o mogućnosti oprosta svim muškarcima, bili oni živi ili preminuli, koji su bili osuđeni poput Alana Turinga. Turing je bio vođa tima koji je 'razbio' kôd Enigme, čuvenog nacističkog stroja za šifriranje, a sâm ga je Winston Churchill slavio kao osobu koja je dala najveći individualni doprinos pobjedi saveznika u Drugom svjetskom ratu".

Turing je bio jedan od najvećih heroja 20. stoljeća

Bio je osuđen zbog "nedoličnog ponašanja", odnosno homoseksualnosti 1952. te kažnjen kemijskom kastracijom. Samoubojstvo je izvršio samo dvije godine kasnije, 1954. Britanska mu se vlada posthumno i službeno ispričala 2009, a tadašnji je premijer Gordon Brown spomenuo i kako je Turing pretrpio "užasne postupke". Četiri godine kasnije i britanska mu je kraljica dala službeni oprost.

"Turing je bio jedan od najvećih heroja 20. stoljeća, čiji je rad na strojevima koji su dešifrirali kôd Enigme pomogao u pobjedi u Drugom svjetskom ratu, a odigrao je i ključnu ulogu u razvoju suvremenih računala", također se navodi u otvorenom pismu.

Među potpisnicima su i glumac i radijski voditelj Stephen Fry, borac za građanska prava Peter Tatchell, redatelj Igre oponašanja Morten Tyldum i Rachel Barnes, Turingova nećakinja.

Turing je bio među 49.000 muškaraca osuđenih zbog "nedoličnog ponašanja", odnosno homosekualnosti, koje je u to vrijeme bilo kažnjivo britanskim zakonima. Na suđenju je priznao vezu s Arnoldom Murrayem, a mogao je birati između zatvorske kazne ili liječenja kojim bi mu se kontrolirao libido - kemijske kastracije injekcijama estrogena.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.