Rok za prijavu filmova u kategoriji najboljegi filma na stranom jeziku za nagradu Oscar ističe 1. listopada. Akademija filmskih umjetnosti i nauka će nakon toga napraviti prvi odabir od 12 filmova, a u konačnu konkurenciju ulazi pet filmova.

Francuska je tako za svog kandidata predložila film "Saint Laurent“ Bertranda Bonnella. Film se fokusira samo na jedan period života i stvaralaštva slavnog modnog dizajnera Yvesa Saint Laurenta. Radi se o kraju šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, razdoblju koje se skoro unisono smatra kreativno najsnažnijim u njegovoj karijeri. Prve kritike filma istaknule su impresivnu izvedbu glumaca Gasparda Ulliela u glavnoj ulozi i svakako je bolje primljen od filma "Luda Ljubav“, klasičnim biografskim filmom koji također prati život francuskog dizajnera.

Među nominiranim filmova zasad ih je nekoliko koji se bave LGBT tematikom. Brazil je nominirao film "The Way He Looks“ Daniela Riberira u kojem glavni protagonist, petnaestogodišnji slijepi mladić Leonardo,  polako otkriva privlačnost prema istom spolu. Film je inače dobitnik Teddy Award u Berlinu.

Švicarska je odabrala film "Krug“ (Der Kreis) Stefana Haupta koji se bavi gej scenom u Zürichu pedeset i šezdesetih godina, a Kanada film "Mumija“ mladog režisera Xaviera Dolana.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.