Dvanaesti put zaredom Human Rights Film Festival (HRFF) poticat će javnost na razmišljanje i djelovanje. Sadržajem jak festival angažiranog i autorskog filma održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci.

Glavni filmski program uključuje više od 25 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najnovijeg datuma, te i ove godine hrvatska publika upravo na HRFF-u ima priliku premijerno pogledati neke od najzapaženijih filmova godine.

Festival se otvara filmom Love Is Strange (2014.) redatelja Ire Sachsa, jednog od u zadnje vrijeme najintrigantnijih predstavnika američkog nezavisnog filma. Ovo je novi Sachsov izlet u život LGBT-zajednice, sa zvjezdanom glumačkom postavom. Ben i George, gej par s Manhattana, četiri desetljeća veze okrunit će brakom. Zbog stupanja u brak George u glazbenoj katoličkoj školi dobiva otkaz, pa nova nezavidna financijska situacija razdvaja taj stari ljubavni par te ih iz zajedničkog života izmješta u stanove prijatelja i obitelji.

 
Tragičnu, a istinitu priču o mladom nevjenčanom paru iz sjevernog dijela Malija donosi redatelj i producent Abderrahmane Sissako koji u svojoj filmografiji broji kratke, igrane i dokumentarne filmove s iskustvima emigranata i vezama između afričkih i zemalja zapadnoga svijeta. Francusko-mauritanski film Timbuktu (2014.) prikazuje mučnu priču ljubavnog para kojeg islamski ekstremisti zbog nezakonite izvanbračne djece pred stotinama posjetitelja kamenuju na smrt u centru grada Aguelhoka. Važan film o fenomenu tzv. Islamske države.
 
 
Još jednu istinitu priču na 12. HRFF-u ispričat će nam Oscarom nagrađivani redatelj Danis Tanović. U 90-minutnoj drami Tigers (2014.) prati se sudbina mladog Ayana, Pakistanca koji za život zarađuje prodavajući jeftine lijekove lokalne izrade. Nakon uplovljavanja u bračnu luku Syed Aamir Raza odluči svoju karijeru graditi u multinacionalnoj korporaciji sve do trenutka kad shvati da su lijekovi svjetskih korporacija i njihove agresivne marketinške kampanje krive za smrt velikog broja novorođenčadi. Ayan odbacuje karijeru, diže glas protiv korporacija, a u borbi mu pomaže i International Baby Food Action Network (IBFAN). Syeda Aamira Razu glumi zvijezda Bollywooda, Emraan Hashmi. Film se prikazuje u suradnji s udrugom Roda.
 
 
Osim glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje niz diskusija, a kao i prethodnih godina, festival se realizira u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudskopravaških organizacija.

Organizatori posebno ističu program suradnje s Uredom Europskog parlamenta Panorama Saharov, a vezano uz nagradu Saharov za slobodu misli koju svake godine dodjeljuje Europski parlament. Dobitnik nagrade za 2014. je doktor Denis Mukwege, borac za prava silovanih žena u oružanim sukobima u Demokratskoj Republici Kongo.

Silovanje je uobičajena metoda obračuna u konfliktnim područjima na istoku zemlje, a britanska redateljica i fotonovinarka Fione Lloyd-Davies to dokazuje u 72-minutnom dokumentarnom filmu Seeds of Hope (2014.) koji prati život Masike Katsuve, žene koja svoj život i svakodnevnu sigurnost žrtvuje pomažući zlostavljanim ženama.

Više o ovogodišnjem Human Rights Film Festivalu pročitajte ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.