Marlon James je prvi autor s Jamajke koji je osvojio književnu nagradu Man Booker, a žiri je jednoglasno izabrao njegov roman "A Brief History of Seven Killings", kao najbolji ove godine.

Knjiga je inspirirana pokušajem ubojstva reggae legende Boba Marleya 1976. godine, a na 668 stranica opisuje razdoblje koje obuhvaća tri desetljeća i istražuje turbulentan svijet jamajčanskih bandi i politike.

Predsjednik žirija Michael Wood je otkrio kako su jednoglasno u manje od dva sata odabrali upravo "A Brief History of Seven Killings" i pohvalio knjigu kao "najuzbudljiviju" od onih koje su se našle u najužem izboru za nagradu, rekavši kako je roman "pun iznenađenja", piše BBC.

Također je pohvalio "mnoštvo glasova" u romanu - više od 75 likova koji govore rasponom od "slenga s Jamajke do uzvišene biblijske razine" i naglasio kako je "jedan od užitaka čitanja bio okrenuti stranicu, a da niste sasvim sigurni tko će biti slijedeći pripovjedač". Dodao je i kako je "mnogo toga u ovom romanu i jako smiješno", ali kako ga "nije uvijek lako čitati. To je velika knjiga. Ima unutra i nekih teških stvari, puno psovki, ali će vas privući", izjavio je Wood.

Marlonu Jamesu je nagradu uručila vojvotkinja od Cornwalla, supruga princa Charlesa

Primajući nagradu Marlon James je rekao kako je veliki dio romana inspiriran reggae glazbom.

"Reggae pjevači Bob Marley i Peter Tosh bili su prvi koji su prepoznali kako je glas koji dolazi iz naših usta istinski put za fikciju i poeziju". Priznao je kako je " nestvarno" osvojiti ovu nagradu, koju je posvetio pokojnom ocu koji je u oblikovao njegov "književni senzibilitet".

U roman uvrstio i gej likove kako bi pokazao licemjerje na Jamajci

U razgovoru za Telegraph James je govorio i o odrastanju u homofobičnoj zemlji, o čemu je pisao i u nagrađenom romanu.

"Bilo mi je jako bitno u knjigu uvrstiti i gej likove, kako bih pokazao i licemjerje društva na Jamajci", rekao je. Iako je jasno kako James poštuje svoju domovinu, odabrao je živjeti u u Minneapolisu, u SAD-u.

"Možda bih poželio jednog dana prošetati cestom držeći se za ruku s nekim koga volim, a kad odrastaš u homofobičnoj zemlji, to je kao da sjediš na bombi koja može eksplodirati svakog trena".

44-godišnji James je osvojio i novčanu nagradu u iznosu od 50.000 funti, koju mu je predala vojvotkinja od Cornwalla, supruga princa Charlesa, a prodaja knjige se utrostručila.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.