Apel djelatnica i djelatnika u kulturi koji su u četvrtak na Markovom trgu održali konferenciju za medije i predali apel Vladi, podržala je potpisom i pismom glasovita operna diva svjetskog ugleda i glazbena pedagoginja, Dunja Vejzović.

Pismo u kojem građankama i građanima koji misle isto što i ona poručuje kako nije vrijeme za sjedenje kod kuće i kukanje, prenosimo u cijelosti:

"Moj potpis na listu je uslijedio iz moralne obaveze, ne samo kao djelatnice u kulturnom sektoru, nego i kao građanke RH.

Ovdje se očitujem na nešto što me jako iziritiralo i uznemirilo otkad se naša nova vlada konstituirala i imenovala svoje ministre. Taj osjećaj je pojačao nelagodu koji sam imala još od referenduma o braku, ne toliko zbog rezultata, nego zbog agresivnog načina kojom je klerikalno dominirana grupa promovirala svoje interese koji su nazadni i protiv slobode pojedinca.

Do tog momenta nisam smatrala tu grupu opasnom za budućnost demokratske Hrvatske. U ovom trenutku vidim jasno da tadašnja bojazan poprima oblike straha. Lista izdajnika? To me podsjeća ne samo na nacionalsocijalizam nego na neki loš film o srednjem vijeku.

Mi umjetnici moramo biti senzibilni na pitanja slobode i moramo imati ministra koji nam tu slobodu garantira. Netko tko antifašizam osuđuje kao nešto prevaziđeno, taj prihvaća fašizam, a fašizam ne dozvoljava slobodu mišljenja.

Zar je netko tko ima svoje mišljenje izdajnik? Ministar kulture mora biti otvoren prema svijetu, tolerantan, i ne smije biti ekstremistički usmjeren.

Ove partije koje sada tvore vladu nisu imale izrazitu podršku građana da bi odabirom ministara ukazivali kojim će putovima ići u svojem djelovanju i mislim da im birači nisu dali mandat za nazadnjaštvo, već naprotiv, za progresivne reforme.

I još na kraju: ako ste mojeg mišljenja, nemojte sjediti kod kuće i kukati. Sad je vrijeme i još nije kasno", poručila je operna legenda Dunja Vejzović.

Dunja Vejzović - Zašto sam potpisala apel Vladi RH za smjenu m...

Dunja Vejzović - Zašto sam potpisala apel Vladi RH za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića (www.kulturnjaci2016.org)

Posted by Kulturnjaci 2016 on Monday, 8 February 2016
 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.