Deseto jubilarno izdanje Vox Feminae Festivala (VFF) održat će se u prvoj polovici listopada, s glavnim programom objedinjenim u dva vikenda: 8. i 9. listopada te 15. i 16. listopada u prostoru Kulturno informativnog centra KIC i Dokukina u Zagrebu. Tradicionalno bogat filmski program ove godine ima i izvrsnu selekciju queer dokumentaraca. Prvi put će biti organizirana i škola rodno osviještenoga filmskog stvaralaštva.

Filmski program 10. Vox Feminae Festivala ove godine je natjecateljskog karaktera u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma, a program je za publiku u potpunosti besplatan. Na festivalsku temu "djevojke i djevojaštvo" u programu posebno su upečatljiva dva igrana filma s tinejdžerkama kao glavnim aktericama.

Igrani film Napadaji prati jedanaestogodišnju Toni, zaljubljenicu u sport, koja preispituje svoju želju da se uklopi u društvo vršnjakinja koje se za razliku od nje bave plesom. U filmu Girl Flu dvanaestogodišnja Bird suočava se s odrastanjem, pubertetom i nerazumijevanjem roditelja kao posljedicom prve mjesečnice.

Deseti VFF donosi i izvrsnu selekciju queer dokumentaraca. Simbolično i spontano objavljen netom nakon stravičnog masakra u Orlandu, film Jewel's Catch One dokumentira jedan od najstarijih američkih sigurnih prostora za LGBT osobe različite etničke i klasne pripadnosti, famozni noćni klub Catch One u Los Angelesu i vlasnicu Jewel, te njegov utjecaj na život LGBT zajednice u gradu.

Major! prati Miss Major, jednu od pionirki stonvolške pobune koja je prošla je surov životni put, prvo kao zatvorenica i seksualna radnica, a potom kao inspirativna glasnogovornica trans zajednice i internacionalno prepoznata aktivistica za ljudska prava.

Film Check it! intiman je prikaz četvero prijatelja iz djetinjstva koji pokušavaju pobjeći od života na ulici neobičnim hobijem: modom. Uz vodstvo bivšeg zatvorenika Moa, članovi Checkita stvaraju vlastitu modnu marku i organiziraju modne revije. Ipak, razbijanje lanca siromaštva i nasilja u kojem su odrasli pokazat će se kao obeshrabrujući zadatak. Film slovi kao spiritualni nasljednik kultnog Paris is Burning.

Nešto kontroverznije ostvarenje, Seed Money, dokumentacija je života Chucka Holmesa koji je dignuo gej pornografiju iz B produkcije u mainstream s pomoću svojega legendarnog producentskog studija Falcon, stvarajući globalno vidljivo carstvo od tijela i fantazije, pridonoseći većoj vidljivosti i reprezentaciji gej seksualnih praksi.

Na VFF-u biti će prikazano i najnovije ostvarenje Ingrid Jungermann, igrani film Žene koje ubijaju. Osim toga, posebno izdvajamo i dokumentarac Tomislava Žaje Slobodni koji prati živote osoba s intelektualnim teškoćama u privikavanju na svakodnevni život van institucija, zatim film Nebojše Slijepčevića Nešto o životu koji dokumentira svakodnevicu djevojaka u malom slavonskom selu, kao i radove učenika i učenica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, kratke dokumentarce Netko kao ti i Ne žalim zbog ničega.

U periodu između dva festivalska vikend bloka, od 10. do 14. Listopada, prvi će put biti organizirana škola rodno osviještenoga filmskog stvaralaštva. Sastavljena od tri modula ‒ kritičkog, snimateljskog i scenarističkog, uz nekoliko teorijskih predavanja, u prostorima male dvorane kina Tuškanac, MaMi i uredu K-zone. Voditeljice radionica etablirane su domaće autorice na području filmske analize, odnosno stvaralaštva, Višnja Vukašinović, Eva Kraljević, Hrvoslava Brkušić i Olga Dimitrijević, dok će teorijska predavanja održati Višnja Vukašinović, Iva Radat, Jelena Tešija i Catherine Driscoll.

Broj polaznica je ograničen, a prijave traju do 30. rujna. Više informacija o radionicama, predavanjima i načinu prijave potražite na festivalskom webu.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.