Petak na 14. Human Rights Film Festivalu donosi četiri filmska naslova; program u kinu Europa počinje u 17 sati projekcijom dokumentarca "Gorka nadnica" Wanga Binga, najznačajnijeg kineskog dokumentarista posljednjeg desetljeća. Spomenuti je film osvojio nagradu Orizzonti za najbolji scenarij na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri, a protagonisti su migranti koji u veliki grad u istočnoj Kini pristižu u potrazi za boljim životom; no umjesto ostvarenja sna o boljoj budućnosti, čekaju ih izuzetno loši uvjeti života te ih redom uvode u nasilne i tiranske odnose.

U 20 sati u kinu Europa na rasporedu je brazilski igrani film "Aquarius" autora Klebera Mendonçe Filhae. Riječ je o drami u čijem je fokusu Clara (Sonia Braga), posljednja stanarka zgrade Aquarius, koja odbija prodati svoj stan građevinskoj kompaniji čiji je cilj zamijeniti ju novom građevinom. "Aquariu"s je surova studija o klasi, nepotizmu i nedostatku korporativne odgovornosti, ali i o besmislenosti mjesta i stvari: o povijesti i sjećanjima koje sadrže naša obitavališta, naši komadi namještaja ili neki posebno dragi komad koji smo kupili prije nekoliko godina u rabljenom dućanu. Aquarius je nagrađen nizom priznanja, među ostalim nagradom za najbolji film filmskog festivala u Sydneyu i festivala World Cinema u Amsterdamu, dok je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu prikazan u konkurenciji za Zlatnu palmu i Queer palmu.

U 22.30 sati bit će prikazan najnoviji film belgijskog redatelja i scenarista Joachima Lafossea, "Nakon ljubavi". Iako je dio kritičara film usporedilo s "Kramer protiv Kramera", možda je pravilnija usporedba s Bergmanovim "Prizorima iz bračnog života". U oba se slučaja radi o ekstenzivnoj studiji očaja i konfuzije žene kojoj se raspada obiteljski život (više) srednje klase. Najveći dio vremena gledatelji su suočeni s dvije osobe u različitim prostori(ja)ma koje razgovaraju, ponekad uglađeno i "civilizirano", ponekad na rubu agresije i nasilja. I Bergman i Laffose nas zajedno s dvoje glavnih protagonista vode u istraživanje strukture ljudskih odnosa. Od ljubavi, naklonosti, privrženosti, preko dosade, učmalosti, ispraznosti svakodnevice do strasti, bola i mržnje. I konačnog razrješenja. "Nakon ljubavi" je na Philadelphia Film Festivalu ovjenčan velikom nagradom žirija.

Program u MM centru u petak uključuje projekciju filma "Mimosas" autora Olivera Laxea; pobjedniku tjedna kritike na festivalu u Cannesu. Riječ je o konceptualnom igranom filmu podijeljenom u tri dijela nazvana po različitim elementima islamske molitve, u maniri Bena Riversa, koji gledatelje vodi na zadivljujući put fascinantnim krajolicima izvanjskoga svijeta i neizmjernim bespućima ljudskih duša.

Popratni program uključuje niz događaja tijekom cijelog dana u prostoru kina Europa, MM centru i Dokukinu KIC.

U 18 sati u dvorani Müller biti će prikazana tri kratka filma s fokusom na Bliski istok i s temom izbjeglica i migranata. "Revolucija alfabeta" Erika Bullota, te dva kraća filma nagrađivanog austrijskog redatelja Olivera Resslera: "Pravo prelaska" iz 2013. i njegov najnoviji "Izvanredno stanje naglavačke".

A u sklopu gostovanja na festivalu, petak, u 18 sati u Dokukinu KIC slavni izraelsko-francuski dokumentarist Eyal Sivan održat će masterclass "O političkom i povijesnom dokumentarnom filmu". Na masterclassu će Sivan govoriti o 30 godina vlastite prakse i istraživanja vezanog uz vizualne i narativne modalitete političkih zločina u kolonijalnim i postkolonijalnim uvjetima (kako u Europi, tako i u Izraelu-Palestini). Također će se i kritički osvrnuti na tradicionalne moduse filmske, preciznije dokumentarističke tradicije, i njezin modus pričanja povijesti.

Ulaz je na sve projekcije i događanja besplatan, a kompletan program HRFF-a nalazi se ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.