Prodavali su se za sitniš, ali generaciji lezbijki nakon Drugog svjetskog rata pozitivnim prikazima istospolne žudnje pomogli su u identifikaciji i prihvaćanju svoje seksualnosti. Donosimo komične naslove ranih lezbijskih petparačkih romana.

Šund literatura u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata cvjetala je, i to ponajprije kao mjesto na kojem su se tematizirala različita devijantna (ili se barem tako mislilo tada) ponašanja – od tinejdžerske zloporabe droge preko potkupljenih detektiva sve do homoseksualnosti, koja je tad još smatrana bolešću. Šund se prodavao u milijunskim nakladama, dijelom i zbog povratka vojnika koji su se za vrijeme rata navikli na praktičnost meko uvezanih knjiga.

"Literatura opstanka"

Jedan od žanrova šund književnosti bila je i lezbijska erotika čiju su publiku činili heteroseksualni muškarci, adolescenti, ali i žene, podsjeća portal Timeline. Činjenica da su ciljana publika ovih romana (tobože) bili muškarci bez partnerica omogućavala je autorima da istospolnu privlačnost među ženama prikažu s mnogo više razumijevanja nego što su to činila mejnstrim djela u kojima se na nju uvijek gledalo s prijekorom, kao na opasnost. Neki su romani predstavljani čak i kao istraživačke studije o tajnom životu lezbijki u ormaru. Na svoj su, tako, način ovi romani postali subverzivna poveznica s lezbijskim životom tog doba.

Joan Nestle, osnivačica Lesbian Herstory Archives u Brooklynu, vjeruje da je lezbijski šund bio "literatura opstanka" za mlade žene koje su tek počinjale spoznavati svoju seksualnost tih godina. Smatra da je pomogao oblikovati očekivanja ovih djevojaka i upozorava koliko je čin uzimanja takve knjige s police i plaćanja na blagajni morao biti zastrašujuć i težak korak za većinu žena.

Zajedno s drugom šund literaturom poput horora ili seksploatacijskog žanra, u kontekstu poslijeratnog raspada tradicionalnih obiteljskih vrijednosti – od promjene rodnih uloga do porasta stopa razvoda – lezbijski šund nudio je pomak prema otvaranju tema devijantnosti i identiteta u drugoj polovici 20. stoljeća.

Šund pod pseudonimom

Autori su često pisali pod pseudonimima, bilo zbog toga što nisu htjeli da im se ime povezuje s trivijalnom književnosti, bilo zato što su istovremeno pisali romane za više izdavača. Šund im je plaćao račune, ali i pružao mjesto na kojem su mogli eksperimentirati s glasovima i stilom. Čak je i objavljivanje pod pseudonimom drugog spola bilo uobičajeno.

Naslovnice, pak, ovih knjiga sasvim su posebna priča. Autori su često lamentirali da ilustracije knjiga nemaju nikakve veze s radnjom. No, u kontekstu tadašnjeg tržišta i promidžbe, vremena kad su se knjige prodavale na rotirajućim policama u drogerijama i na benzinskim postajama, takve uzbudljive naslovnice pružaju nov uvid u promjene stavova prema seksu i eskapizmu.

U nastavku donosimo neke od najzanimljivijih naslovnica lezbijske šund literature.

prisongirl

anythinggoes

threewomen

whisperoflove

iamawoman

queeraffair

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.