Zbirka priča "Gods of Want" američke književnice tajvanskog podrijetla K-Ming Chang oduševljava svojim mitološkim svijetom prepričanim u magično realističkom modusu, a još više reprezentacijom nevolja s žudnjom mladih queer žena.

Sa samo 22 godine, Chang je oduševila kritiku svojim prvim romanom "Bestiary" koji je već pokazao njezine poetičke interese – američka svakodnevica u koju magijski prodiru čudesna stvorenja iz tajvanske mitologije, ovdje duh tigra Hu Gu Poa koji se nastanjuje u tijelu žene.

Te su tendencije jednako impresivno do izražaja došle i u zbirci priča "Gods of Want" u kojima monotoni, isprazni američki život poprima tajanstvene konotacije isprepleten s magijskim, dijasporičnim elementima – susrećemo tu vlak koji guta žene i vuče za sobom crijeva u priči "Nüwa", djevojku koja svojim tijelom izdiže iz tla privatiziranu vodu izazivajući poplavu u "Dykes", duhove rođaka koji prate živuće likove kamo se god uputili u "The Chorus of Dead Cousins".

Teme vezane uz sjećanja

Ta začudnost, koju je ponekad teško do kraja popratiti, ali je svejedno impresivna, podsjeća na zbirku "Her Body and Other Parties" Carmen-Marije Machado, još jedno fantastično preispitivanje sjećanja, traume i seksualnosti kroz modus magijskog.

Upravo je sjećanje golema tema za Chang. Život u novoj sredini prožet je duhovima – metaforičkim, a u pojedinim pričama poput spomenute "The Chorus of Dead Cousins" i fizičkim, domovine, no oni nikad nisu predstavljeni u nostalgičnim tonovima, već kao drugačije viđenje života koje unosi očuđenje u zapadnjačke načine percepcije.

Često su prikazana i s izuzetnim humorom, kao u urnebesnoj "Xífù" o opetovanim pokušajima svekrvinih samoubojstava ili neprekidnom nizu podstanarki udovica u stanu naratorice, njezine majke i sedam teta u priči "Resident Aliens".

Neizbježna su tema i jezične barijere i pokušaj uklapanja u novu sredinu. Tako likovi u pojedinim pričama nose groteskna imena prema riječima koje su njihove obitelji prvo čule i često pogrešno razumjele poput Ail (umjesto Ali), Pity ili genijalne Pussy.

Heteronormativni pritisci na adolescentice

Jedan od najsvježijih aspekata "Gods of Want" jest i otvorena queer reprezentacija djevojaka u adolescenciji.

Izvrsno opisuje pretjerano prisna ženska prijateljstva koja uključuju skrivene poljupce, zagrljaje i dodire, žudnju za pažnjom ženskih objekata obožavanja, ali i izvanjski pritisak da djevojke nadrastu te homoerotične osjećaje i pokažu interes za mladiće s kojim se ne uspijevaju identificirati.

Pronaći takve slike prirodno uklopljene u čudesne priče o imigrantskom iskustvu svjedoče o lakoći pisanja K-Ming Chang i daju punu perspektivu manjinskog odrastanja i svih teških pregovora s kojima se pojedinci moraju suočiti. 

Sve u svemu, "Gods of Want" izrstan je, moćan sudar različitih kultura i gledanja na svijet koji pokazuje da u svemu tome ipak imamo zajedničko iskustvo pokušaja razumijevanja, voljenja i preživljavanja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.