Dugo iščekivani četvrti album Nicki Minaj skromno nazvan "Queen" nedvojbeno pokazuje tko je kraljica suvremenog hip hopa, no svejedno nije ni blizu klasika.

Osam je godina prošlo od jednog od najsjajnijih trenutaka u karijeri Onike Tanye Maraj poznatije kao Nicki Minaj. Tada je, gostujući na pjesmi "Monster" s gotovo pa savršenog albuma "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" Kanyea Westa, Minaj odrepala strofu koja je zasjenila samog Yeezyja, a gotovo posramila zaboravljivo Jay-Z-jevo nabrajanje raznoraznih mitoloških bića.

"50k for a verse, no album out", glasio je jedan od stihova, aludirajući na uspjeh triju mikstejpova koji su nagovijestili izuzetan Minajin talent. Četiri albuma kasnije, Minaj je teška 75 milijuna dolara, izvođačica s najvećim brojem pjesama na Billboardovoj ljestvici koja je tu titulu preuzela od nedavno preminule kraljice soula Arethe Franklin. Minaj je i dalje neprikosnovena kraljica rep igre, ali i bolno neostvareni potencijal.

PR mamci i potvrda kraljevskog statusa

Kako i priliči, izlasku "Queen" prethodila je nekolicina zanimljivih PR mamaca. Iako su senzaciju izazvale namjerno plasirane glasine da hoda s Eminemom, iščekivanju albuma ipak je najviše doprinijelo dolijevanje ulja na vatru ambigvitetnom sukobu s ovogodišnjom dobitnicom VMA nagrade za najbolju novu izvođačicu Cardi B.

Tipični rep beef između Nicki i Cardi započeo je prije tri godine, kad je Cardi na sebe privukla pozornost uspješnim mikstejpovima, a eskalirao prošle godine uspjehom singla "Bodak Yellow" koji je naveo kritičare da je požure usporediti s Nicki. Dissale su se na brojnim pjesmama, a sve je kulminiralo zajedničkim gostovanjem na pjesmi "MotorSport" najprecjenjenijeg hip hop sastava današnjice Migos (čiji je član Offset zaručnik Cardi B). "Queen" je, stoga, trebao potvrditi da je Minaj još uvijek kraljica koja ni izbliza nije našla svoju nasljednicu.

Valja nedvosmisleno reći – Nicki Minaj ne samo da je bolja reperica od Cardi B već bi bez kapi znoja demontirala i barem 87% muških rep kolega. Problem proizlazi iz toga što Minaj ne upotrebljava svoju nadmoć i talent kao dokaz vlastite samodostatnosti, već se i dalje oslanja na, za njezinu vještinu, potpuno nepotreban PR i beskrajne suradnje s daleko manje zanimljivim reperima nego što je ona.

K tome, slijedeći slijepi trend snimanja albuma duljih od sat vremena koji pumpaju statistiku slušanosti na Spotifyju, kvalitetna prva polovica "Queen" potpuno se utopi u nepotrebnih 20-ak završnih minuta.

Talent koji zasjenjuje glavninu muških kolega

Album je najavio fantastični komad "Chun-Li", nazvan prema prvom ženskom liku iz popularne franšize borilačkih igrica "Street Fighter" s kojim se Minaj uspoređuje, smatrajući se prvom repericom koja je ostavila značajniji učinak na scenu. Nošena intrigantnom orijentalnom melodijom, nabijena pop kulturnim referencama, "Chun-Li" je trebala nagovijestiti album bogat idejama, primjesama raznih kultura, mnogostrukim Minajinim personama, stilovima.

Krajnji je rezultat, ipak, daleko manje uzbudljiv. Svjetliji su trenuci svakako singl "Ganja Burns", s karipskim ritmom i Minajinim tekstom o gladi i predanosti za usavršavanjem svog zanata, old school komadi "Barbie Dreams", u kojem se Nicki dobronamjerno izruguje mnogim kolegama, i samodopadna, erotična "Good Form" te "LLC" u kojoj vješto i nimalo pogrešno sažima poruku pretendentima na njezino prijestolje: "There'll never be another one after me / 'Cause the skill level still just half of me".

I doista, žena koja talentom zasjenjuje glavninu muških kolega, koja je toliko samouvjerena da se može naslađivati manama najpopularnijih imena hip hopa poput Drakea, Nasa, DJ Khaleda i Young Thuga, svejedno traži potvrdu u bespotrebnim suradnjama s reperima koje rezultiraju redom slabijim pjesmama nego onima koje izvodi sama.

Nakon što se u pjesmi "Majesty" njezin lažni dečko Eminem izruga mumble reperima, Minaj na dvije pjesme poziva upravo pionira tog žanra i najvećeg ljubitelja neslavnog autotunea – Futurea. "Chun Swae" služi kao najbolji primjer koliko su Nicki nepotrebni uzori jukstapozicijom dosadnog, vječito istog trap zvuka i njezina nepatvorenog talenta koji se ne može podvesti pod jednostavnu daktilsku shemu – nakon strofe odrepane u dosadnim, sveprisutnim tripletima, Minaj ispaljuje vrhunsku rapidnu strofu kakvu bi rijetko koji njezin omamljeni gost mogao ponoviti.

Iritantni seksistički imaginarij

Posebno je iritantno što, baš kao i Cardi B, Minaj reproducira cjelokupni seksistički imaginarij koji, tobože, promovira osnaženje žena aktiviranjem njihove ljubavi prema vlastitom tijelu, a zapravo nije mnogo više od pristajanja na vlastitu objektifikaciju.

U odurnoj "Rich Sex", duetu sa svojim mentorom Lil Wayneom, Minaj upozorava djevojke da se ne upuštaju u seksualne veze s partnerima koji nisu dobro podmazani, što Lil Wayne potvrđuje ovim lirskim slikama: "Lil mama said she only fuckin' on a rich dick/I cum in her face and tell her, 'Now you lookin' rich, bitch!'"

"Queen" nije, kako je planirano, zasjeo na prvo mjesto top-ljestvica. Na tronu je još uvijek "Astroworld" Travisa Scotta, zbog čega je Minaj u serijama tvitova napala i njega, i njegovu djevojku Kylie Jenner, i Spotify koji je, tvrdi, kažnjava što je album deset minuta prije objavljivanja pustila na svojoj radijskoj emisiji na platformi Apple.

Zbog tobožnjeg podbačaja, jer sramota je imati album na drugom mjestu Billboardove ljestvice (?!), na dodjelama MTV VMA nagrada narugala joj se i Cardi B nazvavši se The Empress, očito aludirajući na naslov Minajina albuma. Na taj je način, zbog ovisnosti o pumpanju vlastitog publiciteta, Minaj iz prepucavanja ipak izašla pomalo poljuljana.

U odnosu na "Invasion of Privacy" Cardi B, "Queen" je višeslojno, versatilno i nepredvidivo ostvarenje. No, sam za sebe, album najbolnije svjedoči o tome koliko Nicki Minaj ne treba priznanje i trabunjanje popularnih repera koji doslovce samo usporavaju i ukalupljuju njezin mnogo širi talent i afinitete. Da se Minaj malo više fokusira na stvaranje koherentnog albuma koji ne bi sadržavao nekoliko izvrsnih komada i barem pola fillera, njezin bi status kraljice bio daleko jasniji mjeren i relativno i apsolutno.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

+2 # ja2345 2018-08-23 18:58
super clanak!!!
Odgovori | Report to administrator
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam