Simpatična detroitska pjevačica i glumica Melissa Viviane Jefferson, mnogo poznatija kao Lizzo, konačno je snimila odličan album od početka do kraja obojen feelgood atmosferom i ljubavlju prema vlastitom tijelu. Naravno, ne radi se o najboljoj ploči svih vremena, ali Lizzin talent i dobre vibracije rasplesat će i one koji s poptimizmom imaju malo veze.

Doista, nakon niza godina na sceni i prosječnog trap/r'n'b albuma "Big Grrrl, Small World" iz 2015., nedavni singlovi vinuli su Lizzo u središte pozornosti. Njezina ekscentrična, duhovita persona, dobar osjećaj za hit i vedrina iznjedrili su hitove poput "Phone" o pijanom gubljenju mobitela za vrijeme izlaska ili fantastične "Boys" koja govori o njezinu široku ukusu za partnere.

Na valu uspjeha singlova, na kojima je daleko bolje spajala suvremenu hip hop produkciju s retro soul utjecajima, nastao je i "Cuz I Love You", njezin treći i konačno odličan dugosvirajući album. Od samog otvaranja istoimenom pjesmom, s jukstapozicijom orkestriranog, emotivnog soula i teškog trap beata, jasno je da je Lizzo izvođačica koja klasici daje vlastiti začin.

Derući grlo u ljubavnoj ekstazi, Lizzo je istodobno i emotivna i ironizira emotivnost, stvara grandioznu soul baladu, ali je i karikira. Sve su ostale pjesme također pune veselja, ludovanja, slavljenja sebe, svog tijela, ljubavi, raznolikosti. "Like a Girl" izvrće stereotip o slabosti žena, među koje (vrlo rijetko i pohvalno za cis izvođača!) uključuje i trans žene, a apsolutni hit "Juice" funk je oda prepuštanju užitku u piću i plesu.

Na prljavoj "Tempo" gostuje njezin moguće najveći uzor Missy Elliot, dok je "Jerome" iznimno pamtljiva ironična balada o fuckboyu kojeg šalje kući dok ne odraste. Iako postoje slabiji momenti poput "Soulmate" koja je bliža bezličnim hip hop korijenima ili retro "Heaven Help Me", i oni su nepogrešivo zabavni i poletni u Lizzinoj "Get Your Freak On" energiji. Album zatvara Lizzina prva senzualna pjesma, jazzy laganica "Lingerie" u kojoj ljubavniku poručuje da se kod kuće izležava u rublju u slučaju da on navrati.

U konačnici, "Cuz I Love You" nije klasik koji će pamtiti sve generacije – ne radi se o bezvremenskoj soul/r'n'b ploči na koju će se mladi za 40 godina pozivati kao na Arethu Franklin ili Dianu Ross. Naprotiv, radi se o albumu koji savršeno hvata duh vremena, prevladavajući poptimizam koji pop kulturu istodobno gleda i kao utočište od svakodnevice, ali i lokus političke borbe.

Mada je diskutabilno učitavati subverzivni potencijal u kulturne artefakte kojima je primarni cilj ipak zabava, a ne problematiziranje zbilje, neupitno je da je "Cuz I Love You" iznimno uspješan komad nepatvorenog elana izvođačice s izuzetnim potencijalom. Lizzo na albumu napokon pronalazi vlastiti retro-suvremen izričaj, a njezina zarazna vedrina i golemi talent obećavaju još mnogo za budućnost.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.