Simpatična detroitska pjevačica i glumica Melissa Viviane Jefferson, mnogo poznatija kao Lizzo, konačno je snimila odličan album od početka do kraja obojen feelgood atmosferom i ljubavlju prema vlastitom tijelu. Naravno, ne radi se o najboljoj ploči svih vremena, ali Lizzin talent i dobre vibracije rasplesat će i one koji s poptimizmom imaju malo veze.

Doista, nakon niza godina na sceni i prosječnog trap/r'n'b albuma "Big Grrrl, Small World" iz 2015., nedavni singlovi vinuli su Lizzo u središte pozornosti. Njezina ekscentrična, duhovita persona, dobar osjećaj za hit i vedrina iznjedrili su hitove poput "Phone" o pijanom gubljenju mobitela za vrijeme izlaska ili fantastične "Boys" koja govori o njezinu široku ukusu za partnere.

Na valu uspjeha singlova, na kojima je daleko bolje spajala suvremenu hip hop produkciju s retro soul utjecajima, nastao je i "Cuz I Love You", njezin treći i konačno odličan dugosvirajući album. Od samog otvaranja istoimenom pjesmom, s jukstapozicijom orkestriranog, emotivnog soula i teškog trap beata, jasno je da je Lizzo izvođačica koja klasici daje vlastiti začin.

Derući grlo u ljubavnoj ekstazi, Lizzo je istodobno i emotivna i ironizira emotivnost, stvara grandioznu soul baladu, ali je i karikira. Sve su ostale pjesme također pune veselja, ludovanja, slavljenja sebe, svog tijela, ljubavi, raznolikosti. "Like a Girl" izvrće stereotip o slabosti žena, među koje (vrlo rijetko i pohvalno za cis izvođača!) uključuje i trans žene, a apsolutni hit "Juice" funk je oda prepuštanju užitku u piću i plesu.

Na prljavoj "Tempo" gostuje njezin moguće najveći uzor Missy Elliot, dok je "Jerome" iznimno pamtljiva ironična balada o fuckboyu kojeg šalje kući dok ne odraste. Iako postoje slabiji momenti poput "Soulmate" koja je bliža bezličnim hip hop korijenima ili retro "Heaven Help Me", i oni su nepogrešivo zabavni i poletni u Lizzinoj "Get Your Freak On" energiji. Album zatvara Lizzina prva senzualna pjesma, jazzy laganica "Lingerie" u kojoj ljubavniku poručuje da se kod kuće izležava u rublju u slučaju da on navrati.

U konačnici, "Cuz I Love You" nije klasik koji će pamtiti sve generacije – ne radi se o bezvremenskoj soul/r'n'b ploči na koju će se mladi za 40 godina pozivati kao na Arethu Franklin ili Dianu Ross. Naprotiv, radi se o albumu koji savršeno hvata duh vremena, prevladavajući poptimizam koji pop kulturu istodobno gleda i kao utočište od svakodnevice, ali i lokus političke borbe.

Mada je diskutabilno učitavati subverzivni potencijal u kulturne artefakte kojima je primarni cilj ipak zabava, a ne problematiziranje zbilje, neupitno je da je "Cuz I Love You" iznimno uspješan komad nepatvorenog elana izvođačice s izuzetnim potencijalom. Lizzo na albumu napokon pronalazi vlastiti retro-suvremen izričaj, a njezina zarazna vedrina i golemi talent obećavaju još mnogo za budućnost.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.