Ove jeseni svjetlo dana napokon će ugledati zbirka od devet priča Marcela Prousta koju je sam autor skrivao zbog "odvažne" tematike.

Spomenute priče napisane su 1890-ih, dok je Proust bio dvadesetogodišnjak, kad i druge priče i pjesme koje su objavljene u zbirci "Užitci i dani". Priče je 1950-ih otkrio stručnjak za Proustov opus Bernard de Fallois, čija će ih izdavačka kuća na francuskom objaviti u listopadu pod naslovom "Le Mystérieux Correspondant".

Izdavač je priče opisao kao mješavinu bajki, fantastike i dijaloga s mrtvima, dodajući da se u njima naziru izvori njegova kasnijeg remek-djela "U potrazi za izgubljenim vremenom", ciklusu od sedam romana objavljenih između 1913. i 1927. Fallois objašnjava kako "većina ovih tekstova prikazuje njegovu svijest o vlastitoj homoseksualnosti, na mračan i tragičan način, kao da je prokletstvo... Na različite načine mladi pisac prerađuje, ponekad vrlo malo, intimni dnevnik koji nije mogao napisati."

LeMysterieuxCorrespondant

Poznato je iz Proustove biografije čiji je autor Edmund White kako je velikan književne avangarde gorljivo izbjegavao etiketu homoseksualnosti, idući u tome tako daleko da je umalo izazvao kritičara koji je sugerirao da je homoseksualac na dvoboj. U stvarnosti, svi su oko njega dobrano znali za njegovu seksualnost, a imao je i mnoge veze s muškarcima.

Izdanje dugo 176 stranica izlazi s bilješkama Luca Fraissea, profesora sa Sveučilišta u Strasbourgu i obilježava stogodišnjicu otkad je Proust osvojio najprestižniju francusku književnu nagradu the Prix Goncourt za drugi roman u svom kultnom serijalu, "U sjeni procvalih djevojaka".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.