Nakon izvrsnog eponimnog debitantskog albuma i jednako izvrsnog "Romantic" iz 2016. losangeleski queer punk bend French Vanilla i philadelphijski punkeri Mannequin Pussy vraćaju se s monotonijim i manje politički nabijenim albumima.

French Vanilla dozreli su na losangeleskoj queer art-punk sceni svirajući na mjesnim queer i DIY događajima. Na etiketi Danger Collective 2017. objavili su eponimni album nevjerojatno svježeg, gipkog post-punk zvuka. Oduševili su jezivim saksofonom na gotikom nadahnutim pjesmama poput "Carrie" (nazvane po horor romanu Stephena Kinga), sumanutim egzibicijama bas gitare i vokalistice Sally Spitz na Gang of Fourom obojanoj "Through the Earth", a osobito drskom urgentnošću raskrinkavanja patrijarhalnih mehanizama na "Heavy Handed".

Na sličan su način godinu ranije i Mannequin Pussy oduševili izvrsnim ironičnim punk albumom "Romantic". Od melankolične grungem obojane naslovne pjesme, preko vedrog pop punka s primjesama Pixiesa na "Emotional High" do pomalo britpop "Denial", album je pokazao zavidnu versatilnost za nominalno umiruću rock glazbu, što je mladim Amerikancima donijelo potpis s kultnom punk etiketom Epitaph.

Osobito su osvježavajući bili i jednominutni bljeskovi bijesa u vidu hardcore punk brojeva poput "Ten" ili "Meat Slave 1" koji su zauvijek dokinuli mogućnost percepcije Marise Dabice kao senzualne rock frontmenice kakve su Joan Jett ili St. Vincent.

No, nakon tako dobrih prethodnika, i "How Am I Not Myself?" French Vanille i "Patience" Mannequin Pussy dolaze kao poprilično razočaranje. French Vanilla i dalje uspješno zazivaju ikone osamdesetih poput Madness, Siouxie and the Banshees ili Marine Girls pridajući njihovu ponekad pomalo sterilnom post-punk zvuku daleko popičnije, pjevnije ruho. {Ipak, pomak prema (uvjetno rečeno) probavljivijem zvuku dokinuo je raniju neposrednost, neurotičnost njihove glazbe i učinio je voštanom i distanciranom.

Dok su praskavi vokali i zveketave gitare ranije lijepo pratile ironične stihove koji problematiziraju moć i marginalizaciju, sada cijeli album zvuči kao kakav tulum za neuklopljene queer introverte koji plešu loš robotski ples, a politički se sadržaj nalazi jedva na šačici brojeva – u zgodnoj "Bromosapien" koja locira potrebu za mansplainanjem u krhkosti maskulinog ega, u inteligentnim opaskama o komodifikaciji queer identiteta u "Sensitive (Not Too Sensitive)" i stihu "I gag on the ordinary" iz "Joan of Marc by Marc".

Slično je i s "Patience", albumom koji je mnogo više nego prethodnik tekstualno pokazao ranjivu stranu benda, no, paradoksalno, zvukovno je ispražnjen emocijom, opasno se približavajući stereotipnom pop punku nadahnutom riot grrrl pokretom.

Primjerice, "Cream" zvuči kao mješavina Nirvane i L7, dok "Who You Are" zvuči kao loša pjesma Hole, benda Courtney Love. Ipak, kao i "How Am I Not Myself?" treći album philadelphijske grupe posjeduje svoje lijepe trenutke feminističke pravednosti. "Patience" donosi bljeskove ženske emancipacije preispitujući otkud muškarcima pravo da se smatraju posjednicima ženskih tijela, dok "Drunk I" osvježavajuće zagovara antinatalizam i uživanje u piću umjesto podizanja djece.

Zanimljivo, najbolji je trenutak albuma balada "Fear/+/Desire" koja se izruguje općim mjestama ljubavnih balada i rock mačističkoj mitologiji: "When you hit me, it does not feel like a kiss/Like the singers promised a lie that was written for them".

Sve u svemu, i "How Am I Not Myself?" i "Patience" jesu koherentniji albumi, ali su napustivši raznolikost i hirovitost, otklizali nelagodno blizu dosadnjikavosti.

Mannequin Pussy pokazali su mekšu stranu i nastavili proširivati paletu emocija, no istodobno su izgubili energiju, dok su French Vanilla zbog pop primjesa izgubili histeričnost koja ih je upravo odvajala od statičnosti post-punk zvuka. Unatoč tome, oba su benda previše inteligentna da bi ih se otpisalo – u liberalnom svijetu gdje svaka pop pjesma o ljubavi prema sebi može steći status feminističke himne itekako ima mjesta za pronicljive feminisičke i queer invektive.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.