"The Witch Elm", maestralno ispripovijedana priča o gubitku privilegija, fantastičan je ne samo kao krimić već i kao samostalno književno djelo koje savršeno balansira žanrovsku napetost i ambijentalnost.

Irsko-američka autorica Tana French dosad je objavila već šest kriminalističkih romana međusobno povezanih likovima istražitelja u Dublin Murder Squadu, od čega su dva, "U šumi" i "Vjerno susjedstvo", prevedena na hrvatski. Njezin sedmi roman dvojnog naslova "The Witch Elm", odnosno "The Wych Elm" prema neobičnom mjestu zločina, odmak je od forme klasične detektivske priče pomakom fokusa sa samog zločina na društvene prilike koje okružuju osumnjičene i samo ubojstvo, kao i na nevjerojatno rafiniran, povremeno gotovo i lirski stil.

Krimić, iako nije tipični page-turner

Roman prati lik Tobyja, uspješnog bijelog strejt muškarca (iako nas mnogi uvjeravaju da takvi ne postoje), PR stratega koji u životu naprosto ima sreće – dolazi iz dobrostojeće obitelji, radi dobar posao, ima savršenu djevojku, dobre prijatelje, svi ga vole, iz svih se problema izvuče slatkorječivošću.

No, život mu se radikalno izmijeni nakon niza nesreća – nakon što je pretučen u provali sporo se oporavlja od teških ozljeda i nimalo ne osjeća kao onaj stari šarmer, doznaje da mu omiljeni stric Hugo boluje od neizlječive bolesti, a u dvorištu njihove obiteljske kuće Ivy House pronađen je kostur, zbog čega je cijela obitelj pod istragom.

"The Witch Elm" fantastično funkcionira kao krimić iako nije tipični page-turner: premda napeto iščekujemo nove detalje o ubojstvu, oni ne stižu linearno, dolaskom detektiva koji predstavlja nove dokaze, odnosno pomake u slučaju, već se uvelike sastoje u dijalozima likova, u kojima i više nego nepouzdani pripovjedač Toby nastoji sâm pokrpati rupe u svojem pamćenju.

Osim napadom, Tobyjeva je memorija kompromitirana i činjenicom da je cijeli život proveo u vlastitom mjehuriću, ne obraćajući previše pozornost na društvenu stvarnost. Skidanjem slojeva izmaglice s Tobyjevih sjećanja i vlastitog samoljublja, otkrivaju se osobne i obiteljske patologije i grozničavi pokušaji nerazdvojnih rođaka i prijatelja da speru sumnju sa sebe i prebace je na nekog drugog, ali ipak ne toliko fatalno da bi uistinu nastradali.

Unatoč neupitnoj usmjerenosti na konvencije kriminalističkih priča, roman savršeno funkcionira i izvan žanrovske matrice jer je maestralno ispripovijedan kao rijetko dobar suvremeni modernistički roman.

Najbolji je dio romana tema privilegija

Iako je s impozantnih 528 stranica bliži viktorijanskim "golemim širokim vrećastim čudovištima", kako je onodobne romane nazvala Zadie Smith, "The Witch Elm" ima svu emotivnost i liričnost najboljih trenutaka modernističkih vrhunaca, poput "Svjetionika" Virginije Woolf, što se osobito pokazuje u dirljivim pasažima gdje Toby i Melissa njegujući Huga u Ivy Houseu zapadaju u romantičnu, toplu obiteljsku rutinu s mnogo neizgovorene ljubavi i prešućenih kritika.

S druge strane, čak su i napeti dijalozi ispresijecani impresionističkim opisima prirode, pomicanja sjena u vrtu, lišća koje pada, a pregršt epizoda iz djetinjstva glavnog lika i njegovih dragih rođaka Leona i Susanne koje u početku figuriraju kao nostalgična introspekcija novim otkrićima dobivaju začudno gotičku, prijeteću notu.

S tim u vezi, najbolji je dio romana tema privilegija, preispitivanje svijesti jednog bijelog strejt muškarca čije akcije, ili izostanak istih, utječu na svemir oko njega, mada se njemu čini da je naprosto savršen u svemu što čini.

French uspijeva nemoguće – stvoriti nevjerojatno samodopadan lik koji ipak nije toliko iritantan, koliko tragičan u vlastitoj nemogućnosti preuzimanja odgovornosti. Toby, koji i u najtragičnijim trenutcima izvlači kraći kraj, toliko se poistovjećuje sa svojom srećom, sa savršenom vizijom sebe s početka romana, da čak priželjkuje biti ubojica samo da ne ispadne žrtva te je spreman iskoristiti sve izgovore samo da se ne bi morao suočiti s činjenicom da je bio lakomislen i sad treba živjeti s posljedicama.

Sve u svemu, "The Witch Elm" nevjerojatno je zaokružen roman prepun nježnosti i krhkosti, ali i hladnog intelekta i kalkulacije, krimićkih uzbuđenja i modernističkih retardacija u kojem baš svatko može naći nešto što voli. Savršen za neobvezna čitanja tijekom nekoliko hladnih vikenda.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.