Pedeset i prvu godišnjicu pobune u Stonewallu brojni su spomenici i biste Franje Tuđmana i Josipa Broza Tita diljem Hrvatske dočekali prigodno zaogrnuti u LGBTIQ+ zastave.

Riječ je o akciji inicijative Ponosni Zagreb koja se noćas odvijala u Bjelovaru, Kaštel Lukšiću, Klanjcu, Labinu, Osijeku, Puli, Splitu, Sutivanu na Braču, Velikoj Gorici, Velikom Trgovišću, Zadru (Diklo) i Zagrebu, a u kojoj je simbolično sudjelovao i Ikar.

Labin_Tito

"Moramo priznati da predsjednicima odlično stoje naše šarene boje, a vjerujemo da ćemo i ostale predsjednice, predsjednike i vladajuće također vidjeti u njima. Ne inzistiramo nužno na odjeći (iako navijamo i za to), zadovoljit ćemo se s podržavanjem i stvaranjem zakona koji bi bili uključivi za LGBTIQ+ osobe", napisali su, između ostalog, iz Ponosnog Zagreba u objavi na Facebooku.

Noćna je akcija u svim gradovima prošla bez problema, samo su u Diklu aktivistkinje i aktiviste upozorili da "pripaze, jer je to malo mjesto i da nisu svi tolerantni poput njih".

tudjman_gq

U Zagrebu se dogodio manji incident kad je jedan muškarac pokušao oteti zastavu, no odustao je kad su aktivistkinje i aktivisti krenuli zvati policiju. Kratko poslije toga prišao im je drugi muškarac u vidno alkoholiziranom stanju koji im je uspio istrgnuti zastavu i baciti je u smeće. Kako god, to ih nije spriječilo da je vrate i njome "okite" kip prvog hrvatskog predsjednika.

images/stories/noveslike/Zagreb_Tudjman.jpg

Podsjetimo, u noći s 27. na 28. lipnja 1969. u New Yorku započela je pobuna u Stonewallu, višednevni ulični neredi i bitka protiv homofobnog policijskog zlostavljanja, koji su predstavljali početak suvremenog pokreta za LGBT ravnopravnost i postali legendarni događaj LGBT povijesti.

Više o stonvolškoj pobuni saznajte ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.