Više stotina ljudi u subotu je sudjelovalo u prosvjednoj vožnji Pride Ride 2020 koja je u 18:00 krenula od muzeja Mimara i prošla širim centrom Zagreba.

Uoči tog događaja koji je organizirala inicijativa Ponosni Zagreb kroz govor je poslala poruke LGBTIQ+ zajednici, vladajućima i cjelokupnoj javnosti, a taj govor prenosimo u cijelosti:.

Naši životi, životi naše djece, naše obitelji, naša tijela još uvijek su predmet skupljanja jeftinih političkih bodova. I dalje su osobni, predrasudama obojeni stavovi prisutni u javnom diskursu umjesto nespornih znanstvenih činjenica koje potvrđuju naša iskustva. Naše obitelji prikazuju se kao nešto neprirodno, potencijalno štetno za djecu koja svoje djetinjstvo sada provode u sirotištima.

Prijeti se ukidanjem Zakona o životnom partnerstvu. Konvencija o sprečavanju nasilja nad ženama trvijalizira se koristeći prijetnju izmišljene rodne ideologije. Ne uvažavaju se naši rodni identiteti i umanjuju se naša iskustva. Interspolna djeca bivaju podvrgnuta nepotrebnim, rizičnim operacijama koje nisu medicinski potrebne. Dokad ćemo trpjeti ovakvo nasilje i diskriminaciju?

Nemojte čekati da vam život prođe u skrivanju i strahu

Dugo i krvavo smo se borile za naša prava – koja trenutačno nisu ni blizu potpunoj ravnopravnosti, i neka nas glasno čuju oni koji ih žele dodatno umanjiti: NO PASARAN! Dok smo žive, dok možemo podići glas i izaći na ulicu, borit ćemo se za nas, za naša tijela, za naše ljubavi, naše obitelji, našu djecu! Ovdje stojimo i dižemo glas za sve one koji danas nisu ili ne mogu biti s nama, sve LGBTIQ+ osobe u malim mjestima u Hrvatskoj, koje žive u obiteljima koje ih ne prihvaćaju, koje žive u strahu od odbacivanja, koje strahuju od otkaza na radnom mjestu i od svojih poslodavaca, koje skupljaju hrabrost da izađu iz ormara i počnu disati punim plućima.

Danas, s ovog mjesta poručujemo svima: ne bojte se, tražite pomoć i ohrabrenje, nemojte čekati da vam život prođe u skrivanju i strahu, nemojte živjeti tuđe živote. Mi, ovdje okupljene, LGBTIQ+ osobe, naše prijateljice i prijatelji, Ponosni Zagreb, zaklinjemo se da nećemo stati u borbi za bolju Hrvatsku, za sve naše sestre i braću po duginim bojama. Nećemo šutjeti kad se dokidaju stečena prava, nećemo mirno gledati kad se diskriminacija dodatno podcrtava, nećemo ostati u svoja četiri zida kad nas naše prijateljice i prijatelji, naša braća i sestre trebaju.

Danas vozimo za sve manjine u našem društvu, za migrante, za osobe s invalidnošću, za radnike i radnice koji strahuju za svoj posao, za osobe pogođene potresom u Zagrebu od kojih neke još uvijek nemaju sigurnost svog doma, za osobe pogođene pandemijom koronavirusa koje su izgubile svoje najbliže, za sve one kojih se društvene elite sjete svakih četiri godine

Drugačije društvo je moguće. Društvo koje poštuje sve svoje građanke i građane je moguće. Društvo koje ne diskriminira manjine je moguće. Društvo koje brine za slabije je moguće, društvo bez nasilja je moguće, društvo solidarnosti je moguće. Takvo društvo mi sanjamo, takvo društvo mi gradimo. I dok se danas veselimo u našoj šarenoj biciklističkoj povorci kroz Zagreb, dok uzvikujemo “VOZIMO PO SVOM!” u mislima imajmo svaku osobu, svaku lezbijku, trans osobu, geja, interspolnu ili biseksualnu osobu koja danas viče da treba pomoć.

Ponosni Zagreb neće stati na ovom prosvjedu

Također vidimo da nismo jedine na tapeti grupa koje nas žele vratiti u srednji vijek. Zato danas vozimo za sve manjine u našem društvu, za migrante, za osobe s invalidnošću, za radnike i radnice koji strahuju za svoj posao, za osobe pogođene potresom u Zagrebu od kojih neke još uvijek nemaju sigurnost svog doma, za osobe pogođene pandemijom koronavirusa koje su izgubile svoje najbliže, za sve one kojih se društvene elite sjete svakih četiri godine. Jer i mi smo među njima, i one su među nama.

Mi smo tu, mi smo tu bile i mi ćemo tu ostati. Ponosni Zagreb neće stati na ovom prosvjedu, ovo je samo početak borbe za našu zajednicu, i ne samo za nju. Želimo biti tu za sve potlačene, za sve one kojima je život ugrožen samo time što su u očima nekih drugačiji. Kao što su neke druge mudre osobe rekle, bit ćemo primjer kako se mi kao braća i sestre trebamo odnositi jedni prema drugima. Sad, više nego ikad, iluzije o podjeli prijete samom našem postojanju.

Danas, s ovog mjesta poručujemo svima: ne bojte se, tražite pomoć i ohrabrenje, nemojte čekati da vam život prođe u skrivanju i strahu, nemojte živjeti tuđe živote. Mi, ovdje okupljene, LGBTIQ+ osobe, naše prijateljice i prijatelji, Ponosni Zagreb, zaklinjemo se da nećemo stati u borbi za bolju Hrvatsku, za sve naše sestre i braću po duginim bojama

No svi dobro znamo istinu: više toga nas povezuje nego što nas razdvaja. U doba krize mudri grade poveznice, dok bezumni grade prepreke. Samo skupa možemo pronaći način da se brinemo jedni za druge kao da smo jedna velika zajednica. Ponosni Zagreb, to smo svi mi!

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.