U takozvanoj "LGBT čistki" u Čečeniji, živote je izgubilo najmanje 150 ljudi.

Protiv petorice dužnosnika bliskih Ramzanu Kadirovu, autokratskom vladaru Republike Čečenije, podignuta je optužnica na 97 stranica zbog masovnog progona i ubijanja LGBT osoba koji se u Čečeniji provode od veljače 2017. godine.

Europski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR), njemačka nevladina organizacija, i Ruska LGBT mreža (Russian LGBT Network) u veljači su ove godine poduzeli pravne mjere kako bi se čečenskim agresorima stalo na kraj i uhitilo ih se onog trena kad kroče na njemačko tlo.

Podsjetimo, Kadirov je izjavio kako želi eliminirati LGBT zajednicu do početka Ramazana 2017. godine jer u čečenskom društvu ne postoji netradicionalna orijentacija, odnosno homoseksualne osobe, a ako i postoje, njih će "iskorijeniti" vlastita obitelj.

Čak i ako se obitelji ne upliću, militantno društvo pronalazi način da izbaci homoseksualne osobe iz ormara, zatvori ih u neslužbene zatvore koji podsjećaju na koncentracijske logore te ih ondje verbalno i fizički zlostavlja te ubija. Velik dio monstruoznosti otkrio je dokumentarni film "Dobro došli u Čečeniju" o kojem smo pisali ranije.

Dvije spomenute organizacije svojim činom šire djelovanje međunarodnog kaznenog pravosuđa. Njemačka dopušta pravni progon na svojim sudovima čak i ako su se zločini dogodili izvan njezina teritorija. Osnivač Europskog centra za ustavna i ljudska prava, Wolfgang Kaleck, izjavio je da "Njemačka pokušava zajamčiti kako Europa nije utočište za ratne zločince".

Europska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države već su u ožujku ove godine sankcionirale dvojicu dužnosnika, Abuzajeda Vismuradova i Ajuba Katajeva, tako što su im zamrznuli imovinu i zabranili izdavanje vize. Kadirov se, pak, našao na crnoj listi Europske unije još 2014. godine kad je dao podršku Rusiji za prisilno zauzimanje ukrajinskog Krima.

Sad se svu petoricu uključenih u "LGBT čistku" tereti za uključenost u uhićenja, kažnjavanja, zlostavljanja i mučenja LGBT osoba. Ostaje vidjeti kako će se odviti pravna situacija te kakve se posljedice očekuju za optužene.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.