Globalna situacija možda nas je fizički razdvojila, ali paralelno s tim razvila se kultura virtualnog povezivanja ljudi iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta, a LGBT+ osobe tu, dakako, nisu iznimka.

Upravo je na taj način u petak održana diskusija "Homofobija je bolest" na temu životnih iskustava LGBT+ osoba u jeku Mjeseca ponosa pod okriljem karlovačke udruge za društveni razvoj i neformalno obrazovanje DrONe i njihova novog volontera i moderatora, YouTubera Renata Samardžića.

DrONe je mala i uspješna karlovačka udruga s volonterskim djelovanjem kojoj je cilj poticanje aktivnog građanstva i demokratizacije društva, razvoj civilnog društva te poticanje razvoja odgoja i (cjeloživotnog) obrazovanja. Kako u Karlovcu i karlovačkoj županiji nema udruge ili organizacije koja javno zagovara prava LGBT+ osoba, DrONe izlazi kao prva koja odlučuje senzibilizirati društvo u smislu prihvaćanja različitosti seksualnih identiteta.

Zanimljivi sudionici

Jednom mjesečno organiziraju online event "(Dr)Onaj petak u mjesecu" tijekom kojeg se podiže svijest o temama važnima za društvo, a osobito mlade. Kroz tu se rubriku osnažuje mlade ljude da se uključe u provedbu aktivnosti organizacija civilnog društva. U osmišljavanje i provedbu uključena je mlada osoba, ovoga puta to su bili YouTuber Renato Samardžić, i jedan od mentora Udruge, Leo Staković.

Ironično nazvavši diskusiju "Homofobija je bolest" po pjesmi pjevačice Najre koja je doživjela popularnost na TikToku kao pjesma kojom se sprdaju homofobi, poručuje se da je neprihvatljivo bilo koji seksualni identitet nazivati bolešću. Sedmoro je sudionika pričanjem o vlastitim iskustvima i dijeljenjem svojih pogleda i mišljenja zašarenilo svijet koji se pokatkad zna činiti sivim.

Luka Pešun, fotograf koji je kao svoj diplomski rad galerijski izložio fotografije LGBT+ osoba, osvrnuo se na to kako je svakodnevnica LGBT+ osoba dosadna te kako one nisu toliko dramatične koliko ih se zna prikazivati u senzacionalističkim vijestima. Marina Orsag, stand-up komičarka, smatra da komičar mora imati veliku dozu odgovornosti kad i ako se upušta u šale o marginaliziranim skupinama, a podijelila je i priču kako je ostala bez teksta kad je upoznala svoju djevojku.

Hrvat u Irskoj, doktorand Filip Klubička, povukao je paralelu između slobode izražavanja seksualnog identiteta u Hrvatskoj i Irskoj, ali i priču kako je tulumario s glumcima serije "Igre prijestolja" tako što se na ulazu u klub predstavio ženskim imenom.

Školarci postaju otvoreniji

Članica Le Zbora i edukacijska rehabilitatorica, Svea Kučinić, smatra da se treba stavljati manji fokus na sposobnost LGBT+ osoba da izdrže razne oblike napada i nasilja, a više na potrebu da se takve stvari uopće ne događaju.

Predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović, govorio je o tome kako se prava LGBT+ osoba u Hrvatskoj kontinuirano šire bez obzira na prepreke. Vrhunac tih prava Zakon je o životnom partnerstvu te udomljavanje i posvajanje djece koje je pravno omogućeno za istospolne partnere.

Boris Pein, nastavnik u srednjoj školi u Puli i član Udruge "Proces" za promicanje queer kulture i LGBT+ prava, primjećuje kako se školarci danas slobodnije izražavaju i dijeli priču kako mu je jedna od učenica priznala da voli djevojke. Azra Ayyash, članica inicijative Ponosni Zagreb, osvrnula se na Pride Ride, svoje iskustvo izlaska iz ormara majci i prijateljima te kako sportovi nemaju rod s obzirom na to da se, između ostalog, bavi tajlandskim boksom.

Videosnimka diskusije dostupna je na Facebook stranici Udruge DrONe, a mi vas ovim putem pozivamo da uživate u puna dva sata opuštenog, pristupačnog i inspirativnog ćakulanja.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.