Povodom glasanja o Rezoluciji o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima izvjestitelja Predraga Freda Matića, predstavnice civilnog društva Hrvatske uputile su pismo zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu kojim ih pozivaju da glasaju za Rezoluciju i tako osiguraju pravedniji pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju te tako opravdaju povjerenje koje su im građanke Europske unije dale na izborima.

Rezolucijom se od država članica Europske unije, među ostalim, traži da poštuju seksualna i reproduktivna prava žena te osiguraju pravo na legalan pobačaj i seksualnu edukaciju svojim građankama i građanima.

Rezoluciju je u svibnju ove godine prihvatio i Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM Odbor) te predstavlja prvi takav dokument EP-a u gotovo des?et godina koji posebno adresira seksualna i reproduktivna prava.

Tko se izjasnio protiv prava na seksualno i reproduktivno zdravlje?

"Recite jasno i glasno DA Europi u kojoj svi imaju pravo na zdravlje i sigurnost!", ističu potpisnice pisma te navode da se seksualna i reproduktivna prava žena krše u svim zemljama članicama Europske unije. "Institucije Europske unije i države članice dužne su svojim građankama omogućiti pristup seksualnoj edukaciji, besplatnoj kontracepciji te menstrualnim potrepštinama, kao i legalan te besplatan pobačaj", naglašavaju u pismu.

Apeliraju na zastupnice i zastupnike da prihvaćanjem Rezolucije iskažu solidarnost s djevojčicama i ženama, s dječacima i muškarcima koje i koji imaju pravo na siguran život i sretnu zrelu dob – što uključuje djelotvornu i pristupačnu zaštitu reproduktivnog i seksualnog zdravlja. "Recite DA našem zdravlju, recite NE svakom pokušaju ograničavanja reproduktivnih prava žena, kao i drugih ljudskih prava", ističu.

U srijedu je u Europskom parlamentu provedeno glasanje o zahtjevu za odbijanjem Rezolucije.

Protiv prava na seksualno i reproduktivno zdravlje izjasnili su se Mislav Kolakušić, Karlo Ressler, Ivan Vilibor Sinčić, Tomislav Sokol, Ruža Tomašić, Željana Zovko i Sunčana Glavak. Time su poručili da podržavaju daljnje kršenje ljudskih prava, da žele Europsku uniju u kojoj mladi i dalje odrastaju bez adekvatne seksualne edukacije, bez pristupačne kontracepcije i menstrualnih potrepština.

Krajnje je vrijeme da se u škole uvede cjelovito seksualno obrazovanje

Rezoluciju su podržali Tonino Picula, Romana Jerković, Valter Flego, Biljana Borzan te Predrag Fred Matić.

Nastavno na netočne tvrdnje zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru da se Rezolucijom promovira pobačaj i zabranjuje priziv savjesti, Platforma podsjeća da je srž Rezolucije sveobuhvatna briga za reproduktivno i seksualno zdravlje i prava.

Jedini način prevencije neželjenih trudnoća i smanjenja broja pobačaja uvođenje je cjelovitog seksualnog obrazovanja u škole što, prema posljednjem istraživanju CESI i IPSOS-a, podržava preko tri četvrtine građana i građanki Republike Hrvatske.

Također, prema istraživanju Platforme za reproduktivnu pravdu i IPSOS-a, 81% građana i građanki RH podržava pravo žene na izbor kad se radi o trudnoći, rađanju i pobačaju, dok 67% smatra da pobačaj treba biti dostupan i besplatan.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.