U četvrtak su u Europskom parlamentu po prvi put usvojene smjernice c kojima se snažno osuđuju zahvati i operacije "normalizacije spola", pozdravlja zakone kojima se zabranjuju takve operacije i potiče druge države članice da donesu slične zakone što je prije moguće.

Nadalje, potiče se rad na osiguranju tjelesnog integriteta, autonomije i samoodređenja, naglašava važnost fleksibilnog postupka registracije prilikom rođenja, promjene rodnih oznaka i imena na rodnim listovima i osobnim ispravama (uključujući mogućnost rodno neutralnih imena) te osuđuje diskriminaciju.

Trans Aid – Udruga za promicanje i zaštitu transrodnih, interspolnih i rodno varijantnih osoba u priopćenju koje je danas poslala medijima od Vlade Republike Hrvatske traži da uskladi zakonodavne okvire u skladu sa smjernicama Rezolucije Europskog parlamenta o pravima interspolnih osoba uzimajući u obzir sve navedene stavke te na taj način poštuje europske standarde zaštite ljudskih prava i zaštite prava djece.

Neopravdani i nasilni postupci

O iskustvima interspolnih osoba u Hrvatskoj ne postoji mnogo informacija, kažu i dodaju kako međunarodne organizacije za ljudska prava interspolnih osoba poput OII-Europe ukazuju na to da su inter osobe često izložene prisilnim medicinskim intervencijama poput institucionaliziranog genitalnog sakaćenja bez njihovog znanja i pristanka (budući da se vrši nad bebama, djecom i mladima koji ne mogu dati informirani pristanak).

Ovakve prakse su prisutne diljem svijeta, a prema nekim iskustvima odraslih interspolnih osoba za koje postoje saznanja da su u djetinjstvu podvrgnuta takvim postupcima, nije nerazumno zaključiti da ovakva iskustva nisu iznimke, te da se takvi postupci prakticiraju i u Hrvatskoj.

Preporuka je međunarodnih stručnjaka za ljudska prava interspolnih osoba da se eksplicitno zabrane svi takvi neopravdani, nasilni postupci, kao i da se o inter temama provode edukacije te da se pruža podrška za interspolne osobe i njihove obitelji.

O stigmi, sramu, opresiji i marginalizaciji inter populacije u Hrvatskoj govori i činjenica da se interspolne osobe donedavno nisu organizirale i okupljale u Hrvatskoj, poručuju iz Trans Aida i pozdravljaju donošenje ovih smjernica te vjeruju da će vladajući postupiti u skladu s istima.

Više o navedenim smjernicama možete pročitati ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.