U četvrtak su u Europskom parlamentu po prvi put usvojene smjernice c kojima se snažno osuđuju zahvati i operacije "normalizacije spola", pozdravlja zakone kojima se zabranjuju takve operacije i potiče druge države članice da donesu slične zakone što je prije moguće.

Nadalje, potiče se rad na osiguranju tjelesnog integriteta, autonomije i samoodređenja, naglašava važnost fleksibilnog postupka registracije prilikom rođenja, promjene rodnih oznaka i imena na rodnim listovima i osobnim ispravama (uključujući mogućnost rodno neutralnih imena) te osuđuje diskriminaciju.

Trans Aid – Udruga za promicanje i zaštitu transrodnih, interspolnih i rodno varijantnih osoba u priopćenju koje je danas poslala medijima od Vlade Republike Hrvatske traži da uskladi zakonodavne okvire u skladu sa smjernicama Rezolucije Europskog parlamenta o pravima interspolnih osoba uzimajući u obzir sve navedene stavke te na taj način poštuje europske standarde zaštite ljudskih prava i zaštite prava djece.

Neopravdani i nasilni postupci

O iskustvima interspolnih osoba u Hrvatskoj ne postoji mnogo informacija, kažu i dodaju kako međunarodne organizacije za ljudska prava interspolnih osoba poput OII-Europe ukazuju na to da su inter osobe često izložene prisilnim medicinskim intervencijama poput institucionaliziranog genitalnog sakaćenja bez njihovog znanja i pristanka (budući da se vrši nad bebama, djecom i mladima koji ne mogu dati informirani pristanak).

Ovakve prakse su prisutne diljem svijeta, a prema nekim iskustvima odraslih interspolnih osoba za koje postoje saznanja da su u djetinjstvu podvrgnuta takvim postupcima, nije nerazumno zaključiti da ovakva iskustva nisu iznimke, te da se takvi postupci prakticiraju i u Hrvatskoj.

Preporuka je međunarodnih stručnjaka za ljudska prava interspolnih osoba da se eksplicitno zabrane svi takvi neopravdani, nasilni postupci, kao i da se o inter temama provode edukacije te da se pruža podrška za interspolne osobe i njihove obitelji.

O stigmi, sramu, opresiji i marginalizaciji inter populacije u Hrvatskoj govori i činjenica da se interspolne osobe donedavno nisu organizirale i okupljale u Hrvatskoj, poručuju iz Trans Aida i pozdravljaju donošenje ovih smjernica te vjeruju da će vladajući postupiti u skladu s istima.

Više o navedenim smjernicama možete pročitati ovdje.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam