Zagrebačka Povorka ponosa održava se već dva desetljeća, a danas je u njoj prvi put sudjelovao i gradonačelnik Zagreba. Tek pobjedom Tomislava Tomaševića dobili smo gradonačelnika koji je, kao i gradonačelnici drugih otvorenih svjetskih gradova, stao uz svoje LGBTIQ sugrađane.

U subotnjoj, jubilarnoj Povorci ponosa, prema pisanju medija okupilo se oko 2500 ljudi, a uvjet za sudjelovanje bila je valjana EU covid potvrda.

"Napredovali smo. Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride. Bio sam prvo kao građanin, pa kao zastupnik, i evo sad kao gradonačelnik. Želimo kao nova vlast pokazati da nitko ne smije biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi", rekao je Tomašević medijima.

senf2

"Naravno da postoji prostor za napredak, što se vidi iz izjava nekih političara posljednjih dana. Smatram da su takve izjave opasne i da je skupljanje političkih bodova na manjinama u 21. stoljeću doista jadno", nastavio je gradonačelnik, očito se referirajući na sramotne izjave Nikole Grmoje u kojima je usporedio homoseksualnost s pedofilijom.

Mainstream mediji su, doduše, iskoristili priliku da Tomaševića pitaju o nedavnim uhićenjima, dok je daleko manji – ako ikakav – fokus bio na temi same povorke i stanju LGBTIQ prava u Hrvatskoj. Jednako tako, najviše se izvještavalo o tome koji su još političari došli na Povorku ponosa.

p01

Na Povorku je došao i Dorino Manzin, nekadašnji predsjednik udruge Iskorak koja je suorganizirala prvu zagrebačku Povorku ponosa, 29. lipnja 2002. godine. U kratkom videu koji je objavio na društvenim mrežama prisjetio se kako su mu prije dvadeset godina protivnici Prajda govorili da "to nije baš u skladu s našom tradicijom", na što bi im on odgovarao kako će Prajd postati tradicija za 10-20 godina, što, u konačnici točno tako i jest.

No, bez obzira na sve, Povorka ponosa prevalila je golem put, kao i hrvatska LGBTIQ zajednica. Kontinuiranim održavanjem poručili smo da se nećemo dati zastrašiti te da je ovo i naša zemlja u kojoj ne pristajemo ni na što manje od slobode i jednakih prava. I zato možemo biti ponosni.

p02

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.