www.stream-xnxx-porn.com

Oko tisuću ljudi u subotu je marširalo Beogradom glasno ističući kako LGBTIQ osobe i dalje nemaju ravnopravan status u srpskom društvu. Od vlasti su zatražili hitno usvajanje Zakona o istospolnim zajednicama.

Beograd Pride održao se ove subote pod sloganom "Ljubav je zakon" uz, naravno, poštivanje protupandemijskih mjera. Sudionici su se počeli okupljati oko 16 sati u parku Manjež kako bi zajedničkim snagama iskazali nezadovoljstvo stanjem u društvu, ali i pokazali da se LGBTIQ osobe ne skrivaju. Pomaci možda jesu spori, ali ima ih.

Povorci je prethodio Tjedan ponosa tijekom kojeg je održano više od 40 događaja koji se, svaki na svoj način, bore za ljudska prava. Povorka je bila prošarana zastavama duginih boja i transparentima s porukama "I pederi su radnici", "Sve je to ljubav", "Ne odričem se", i "Mi ne odlučujemo o vašim brakovima".

Uskoro Zakon o istospolnim zajednicama?

Upravo je pravna regulacija istospolnih veza bila fokus ovogodišnjeg prajda, a jedan od organizatora, Goran Miletić, poručio je sudionicima: "Od Skupštine tražimo da se ne foliraju, da dignu ruke i da usvoje Zakon. Od predsjednika tražimo da ga potpiše jer je zakon u skladu s Ustavom."

Zakon bi istospolnim parovima omogućio ostvarenje prava koja trenutačno nemaju. Neka od njih su pravo na podjelu imovine i sudjelovanje u donošenju odluka u slučaju bolesti.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava početkom je travnja ove godine uputilo nacrt Zakona svim ministarstvima. Ipak, on neće priznati istospolni brak niti će se istospolnim partnerima omogućiti posvajanje djece.

Nataša Bekvalac – kuma beogradskog prajda

Od poznatih osoba mogle su se vidjeti glumica Mirjana Karanović, dramaturginja Biljana Srbljanović, američki ambasador Anthony Godfrey, Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, DJ-i Vojkan Bećir i Alek Bošković, pjevačice Sara Jo i Bojana Vunturišević te Nataša Bekvalac koja ove godine nosi titulu kume beogradske Povorke ponosa.

"Velika mi je čast i ogromno zadovoljstvo što sam ovogodišnja kuma Prajda. Nisam ovdje kao podrška LGBT populaciji, već kao dio nje. Na meni je velika odgovornost i trudit ću se biti dostojna ove predivne titule", izjavila je Nataša Bekvalac prije same povorke.

Premijerka Ana Brnabić bila je izvan Srbije, stoga nije mogla doći, iako je Gej lezbijski info centar (GLIC) nedavno zatražio od organizatora Beograd Pridea da njoj i bivšoj parlamentarki Gordani Čomić uskrati poziv.

Zapaljena zastava duginih boja

Za vrijeme održavanja povorke, na Trgu republike održao se "Antiglobalistički skup" na kojem su desničari iskazivali nezadovoljstvo mjerama protiv koronavirusa i beogradskog prajda. Mahalo se zastavom s prekriženim cjepivom, ali je i zapaljena zastava duginih boja.

Organizator skupa bivši je monah u pravoslavnoj crkvi Antonije (Dragan) Davidović koji je održao govor protiv vladajućih, oporbe, policije i Beograd Pridea. "Nije nas malo, a cijeli grad s božjom pomoći treba biti blokiran dok oni vrše nasilje nad srpskim narodom", poručio je Davidović dok se mahalo zastavama Srbije, križevima i transparentima poput "Nemoral i gej sramotu nikad više u životu" te pjevalo "Oj Kosovo, Kosovo".

Ekstremni desničari pokušali su blokirati centar Beograda i namjeravali presresti povorku. Policija je spriječila dodatne izgrede tako što je privela četvoricu sudionika skupa.

EuroPride 2022 u Beogradu

Dan prije povorke, organizatori Prajda obavijestili su javnost kako su dvojica muškaraca pokidala njihove plakate i urinirali ispred prostorija ureda. Nosili su majice organizacije Levijatan koja otvoreno promovira antimigrantske i desničarske stavove.

Podsjetimo, prvi prajd u Beogradu, godine 2001., nasilno je prekinut. Devet godina poslije uspjela se uspjela održati nova povorka i to pod velikom zaštitom policije, iako je tek 2014. održana prva povorka bez većih incidenata, a takve su povorke uslijedile i narednih godina.

europrajd bg

Da je srpsko društvo doživjelo određeni pomak po pitanju odnosa prema LGBTIQ zajednici, dokazuje i vijest kako će Beograd iduće godine biti domaćin EuroPridea. Organizatori će tako dobiti odličnu priliku skrenuti pažnju na probleme s kojima se i dalje LGBTIQ osobe suočavaju u Srbiji i na Balkanu, a koji nisu toliko izraženi ili više ne postoje u zapadnim dijelovima Europe.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.