Svake godine uoči Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) koji se obilježava 17. svibnja, ILGA Europe objavljuje Duginu mapu kojom u usporedbu stavlja zakone i odredbe kojima se pokušava postići jednakost društva u 49 europskih zemalja.

Mapa je izrađena pomoću skale od 0 do 100, gdje nula označava diskriminaciju i tešku povredu ljudskih prava, a stotka potpunu jednakost i poštivanje ljudskih prava.

Proteklu je godinu obilježila stagnacija, pa čak i poljuljanost prava LGBT+ osoba i jednakosti diljem Europe. Tako je, primjerice, Ujedinjeno Kraljevstvo palo na ljestvici te se sad nalazi na 16. mjestu izgubivši bodove na neučinkovitoj provedbi zakona koji bi trebali štititi osobe na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Hrvatska i dalje stagnira, ali predvodi regiju

Rumunjska je također izgubila bodove te se nalazi na 41. mjestu jer vlasti opetovano krše pravo na slobodu okupljanja i udruživanja kad se spomene Povorka ponosa. Mađarska je, pak, pala za tri mjesta i nalazi se na 30. mjestu jer je ultradesničarski parlament potpisao zakone koji direktno diskriminiraju LGBT+ osobe.

Na 39. mjestu nalazi se Ukrajina koja trenutačno proživljava najteže dane zbog ruske invazije, ali je po pitanju prava LGBT+ osoba ipak skočila za jedno mjesto naspram prošle godine. Tomu je razlog ukidanje zabrane doniranja krvi gej/bi muškarcima.

Poljska se uslijed uvođenja anti-LGBT zona srozala na posljednje mjesto među članicama Europske unije, a ukupno se nalazi na 44. mjestu dok su iza nje samo Bjelorusija, Rusija, Armenija, Turska i Azerbajdžan.

Hrvatska je na 19. mjestu kao i prošle godine jer, osim što se dogodio prvi javni gej poljubac našeg političara i što se u Dubrovniku otvorio gej bar, nismo mogli svjedočiti nikakvom zakonodavnom napretku. Sa skupljenih 45 bodova, ipak, najbolji smo u regiji. Odmah iza nas su Slovenija (20.), Bosna i Hercegovina (22.), Srbija (23.) i Kosovo (25.).

rm_hr

Demokracija Europe na staklenim je nogama

U proteklih godinu dana radilo se na popunjavanju praznina u pravnoj sferi LGBT+ osoba. Tako je ove godine uvedena nova kategorija – tjelesni integritet interspolnih osoba – kojom se želi poslati jasna poruka vladama kako prava interspolnih osoba zahtijevaju dodatne napore za izradu zakona i provođenja politika. Njemačka na 14. mjestu i Island na 9. mjestu sada zakonom zabranjuju nemedicinske zahvate na interspolnim osobama bez njihova pristanka.

Zemlja koja je već sedam godina zaredom na samom vrhu Dugine mape jest Malta. Na podužoj listi od čak 74 kriterija koje treba ispuniti za najbolji rezultat, Malta stavlja kvačice na skoro sve (92/100). Veliki skok s 9. na 2. mjesto bilježi Danska koja je u međuvremenu uvela dopune u zakone o zločinu iz mržnje i suzbijanju diskriminacije.

Demokracija, pokazala je novija povijest, počinje se urušavati smanjivanjem prava LGBT+ osoba i ostalih ranjivih manjinskih skupina. Time se efektivno otvaraju vrata diktaturi što je suprotno od europskih i humanih ciljeva i vrijednosti.

Direktorica za zastupanje interesa LGBT+ osoba, Katrin Hugendubel, misli da je situacija u Europi krhka. "Zabrinjavajuće je to što imamo prijeteći diskurs, zakonodavnu stagnaciju i smanjivanje prava LGBT+ prava u nekim državama", poručila je.

Više o Hrvatskoj na Duginoj mapi Europe pročitajte ovdje.

Potpuna ljestvica:

Malta 92
Danska 74
Belgija 72
Švedska 68
Luksemburg 68
Norveška 68
Francuska 64
Crna Gora 63
Island 63
Portugal 62
Španjolska 62
Finska 60
Nizozemska 56
Njemačka 53
Irska 53
Ujedinjeno Kraljevstvo 53
Grčka 52
Austrija 48
Hrvatska 45
Slovenija 42
Švicarska 42
Bosna i Hercegovina 38
Srbija 37
Estonija 36
Kosovo 35
Slovačka 34
Andora 32
Albanija 32
Cipar 31
Mađarska 30
Sjeverna Makedonija 27
Češka 26
Italija 25
Gruzija 25
Litva 24
Latvija 22
Moldavija 21
Lihtenštajn 20
Ukrajina 19
Bugarska 18
Rumunjska 18
San Marino 14
Monako 13
Poljska 13
Bjelorusija 12
Rusija 8
Armenija 8
Turska 4
Azerbajdžan 2

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.