U Zagrebu je u subotu održan treći Pride Ride u kojem je sudjelovalo nekoliko stotina ljudi, a tom su prigodom organizatorice pozvale vladajuće da, između ostalog, uključe LGBT osobe u Obiteljski zakon.

Jedan je od zahtjeva i bolja dostupnost osnovne zdravstvene skrbi za transrodne osobe te da policija sustavno prepozna ozbiljnost zločina iz mržnje.

Suorganizatorica ovog događaja, Azra Ayyash iz inicijative Ponosni Zagreb, poručila je kako traže da se u Program za mlade izrijekom uvedu LGBT osobe, da ih se uključi u provedbu tog programa te da se identitet LGBT osoba očituje u kulturnim politikama Grada Zagreba.

Neizbježno je bilo osvrnuti se i na događanja u SAD-u, gdje je Vrhovni sud srušio presudu Roe vs. Wade iz 1973., a posljedica toga je da su milijuni žena praktički preko noći izgubile pravo na prekid trudnoće, kao i na napad na noćni klub u Oslu, popularan među LGBTQ zajednicom.

Prava za koja smo se borili mogu nestati u trenu

"Odluka američkog Vrhovnog suda pokazala je koliko jednostavno i brzo mogu nestati prava za koja smo se desetljećima borili. Takvo što kod nas se ne smije dogoditi. Nećemo dopustiti konzervativnim i klerikalnim strujama da, pod krinkom zaštite obitelji, gaze žene i ljudska prava", poručila je Ayyash.

Suorganizatorica Karla Horvat-Crnogaj smatra da je riječ o posljedicama bujanja populizma:

"Zadnjih godina u svijetu, ali i u Hrvatskoj, rastu određeni populistički trendovi koji jačaju ksenofobne koncepte i nacionalizam te razgrađuju osjećaj za različitost. Društvena klima ne može se procijeniti jednoznačno, velika je razlika između Zagreba i ruralnih sredina, Hrvatska je podijeljena", ocijenila je Horvat-Crnogaj te pozvala organizacije civilnog društva da osmisle način očuvanja civilizacijskog standarda.

Premda je sâm događaj protekao bez incidenata, nepoznati vandali su istrgnuli zastavu duginih boja koju je izvjesio Mjesni Odbor Trnjanska Savica Zagreb u znak podrške Pride Rideu i LGBTIQ zajednici.

pzz

Kratka povijest Pride Ridea

Posebno je istaknula potrebu promjene educiranja o LGBT temama i institucionaliziranu podršku marginaliziranim i ugroženim skupinama. Poručila je i kako obrazovni sustav treba pomoći mladima da prepoznaju različitost kao bogatstvo društva.

Podsjetimo, prvi Pride Ride organiziran je u srpnju 2020., godine koju je obilježila pandemija koronavirusa i razorni potres u Zagrebu, kao reakcija na odgađanje tradicionalne Povorke ponosa.

Tad novooformljena inicijativa Ponosni Zagreb poručila je kako "u jeku predizbornih kampanja koje nas ignoriraju i inertnih zastupnika krovnih organizacija koje bi trebale čuvati prava LGBTIQ+ osoba bilo poprilično lako izgubiti nadu u to da i dalje imamo svoj glas i svoje mjesto u hrvatskom društvu. Kao zadnja cigla na vrhu ove razrušene hrpe građevinskog materijala, svakako je činjenica da smo ove godine ostali bez Prajda u mjesecu ponosa".

Osim toga, budući da je prvi Pride Ride održan neposredno uoči parlamentarnih izbora, inicijativa je tim povodom političarima bila uputila i niz predizbornih zahtjeva.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.