www.stream-xnxx-porn.com

Ovogodišnji splitski Prajd, složili su se svi naši sugovornici, bio je najveseliji i najmasovniji dosad. Protekao je bez incidenta. A zašto je tomu tako? Odrasli su i Splićani i LGBTIQ+ zajednica i političari, i policija.

Za razliku od prvog Pridea, koji su 2011. godine organizirali Zagrepčani iz Kontre i Iskoraka uz pomoć splitske feminističke udruge Domine, ovaj i niz prethodnih organizirala je splitska LGBTIQ+ zajednica. Sudionici prvog Pridea mahom su bili Splićani koji i inače sudjeluju na svim aktivističkim skupovima, dok je pripadnika zajednice bilo tek u tragovima.

Izjavu za medije od člana zajednice mogli ste dobiti samo anonimno, s medijima je komunicirala Zagrepčanka Sanja Juras. Ovaj je Pride, kao i nekoliko prethodnih, 100 posto splitski proizvod iznikao iz domicilne LGBTIQ + zajednice. Mirta Barić i Nikolina Banić u međuvremenu su osnovale udrugu Split Pride, umrežile se s nizom splitskih, hrvatskih i regionalnih udruga, izvještile se u komunikaciji s medijima, policijom, gradskim vlastima i širom LGBTIQ+ zajednicom.

Tako su većinu sudionika ovogodišnje Povorke činili članovi zajednice, uz njih su bile majke, sestre, braća, nećaci, nećakinje, sudjelovale su i cijele obitelji s malom i malo većom djecom. Na primjer, pisac i novinar Ante Tomić sa suprugom Zrinkom Tukić i kćeri Vesnom. Povorka ponosa u subotu je izgledala kao obiteljski praznik.


Nadalje, iako je policija bila brojna i vidljiva, samo neupućenima se činilo da ih je previše. Sjećamo se Povorki ponosa koje su nadlijetali policijski helikopteri, angažirane su bile i pomorske snage, a kopnene bi formirale špalir kroz koji su sudionici prolazili autistično, bez kontakta sa Splićanima s druge strane koridora.

Za razliku od suzavca koji je povorku 2011. godine dočekao u Marmontovoj ulici, ove je godine u zraku bila samo ljubav. Za mene, kao staru sudionicu Pridea, najdojmljiviji je bio potpuni izostanak straha.

Ipak, borba nije gotova. Na jednom transparentu je pisalo: "Plaćam isti porez ali nemam ista prava". Kao što je u svom govoru istaknula Mirta Barić, medicinski potpomognuta oplodnja, brak, pa čak i darivanje krvi za pripadnike seksualne manjine nisu mogući.

Čak i prava koja su izborena ne koriste se zbog straha od diskriminacije i odbacivanja. Uz to, Amerika nas uči da se stvari mogu promijeniti preko noći pa se žene tamo opet bore za davno izvojevano pravo na pobačaj.

I zato Prajd. Dogodine i svake godine.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.