Istra se ponosno ističe kao jedna od autonomnih regija unutar Hrvatske. Njezina autonomija i snažan naglasak na ljudska prava proizlaze iz bogate kulturne baštine, povijesti i posebnih regionalnih karakteristika. U Istri se tako stvorilo okruženje gdje se raznolikost cijeni, a građanska sloboda i jednakost potiču.

Tako se i ove godine u Poreču od 21. do 23. rujna organizira LGBT+ festival Homo, fešta! Osmo je to izdanje festivala koje spaja edukativni, kulturni i zabavni program na koji je ulaz besplatan. Kako bismo vam približili što sve festival predstavlja i prije njegova početka, porazgovarali smo s Natašom Vajagić, programskom koordinatoricom za ženska i LGBTIQ+ ljudska prava.

Što vas je inspiriralo/motiviralo da oformite ovaj događaj prije osam godina?

- Homo, fešti! je zapravo prethodio Lezbijski piknik koji se dogodio slučajno. Na Facebooku sam pisala kako nikad nisam bila na karaokama ni na pikniku i kako bi bio super da u Poreču postoji lezbijski piknik. U komentarima se javila Nora iz Zbeletrona i doista jesmo organizirale Licknik u Poreču te smo tad shvatile da postoji potreba za LGBTIQ+ događanjima u našoj maloj lokalnoj zajednici. Iduće godine pokrenule smo festival i otad ga organiziramo svake godine.

Kako se Homo, Fešta! promijenila u ovih osam godina? Možete li usporediti prvu godinu s ovom?

- Homo, fešta! svih je osam godina sadržavala izložbe, radionice, predavanja, tribine, partyje, nastupe, kvizove, filmove. I ono što mi je ovdje važno naglasiti jest volonterski angažman nebrojeno puno aktivistkinja i aktivista, umjetnica i umjetnika, stručnjakinja i stručnjaka koji/e su prepoznali/e važnost ovakvog događanja, u maloj sredini, te su svojim angažmanom i radom podržali/e i svake godine podržavaju održavanje Homo, fešte! Bez njih ovaj festival sigurno ne bi postojao i ne bi ga bilo moguće održati jer je za ovakav oblik događanja iznimno teško pronaći financijska sredstva, a još teže prikladne prostore.

Kakve su bile reakcije građana Poreča tad, a kakve su sad? Jeste li se susreli s kakvim preprekama?

- Reakcije građana/ki prve su godine bile možda najburnije, u smislu da je grupica mlađih muškaraca bacala kamenje po sudionicima/ama festivala, no vrlo brzo je reagirala policija i nikakvih ekscesa u tom obliku otad nije bilo. No, susretale smo se s homofobnim izjavama gradskih vijećnika kao i komentarima na društvenim mrežama. Ono što je važnije jest da s druge strane imamo doista veliku podršku sugrađana/ki, a to smo imale priliku vidjeli lani, kad se 50-ak osoba fotografiralo za vizual festivala, baš u znak podrške LGBTIQ+ osobama.

Istra je oduvijek bila poznata po svojoj visokoj razini autonomije i jeziku/narječju koji mnogi ne razumiju. Možete li nam pojasniti ovogodišnji slogan "Je ča je, ma da je - ni"? Što njime želite poručiti?

- Ovogodišnji slogan "Je ča je, ma da je – ni" u prijevodu bi značio "jest što jest, ali da je jako dobro – nije". Taj smo istarski izraz odabrale jer nam se čini da dobro oslikava sliku stanja LGBTIQ+ ljudskih prava u Hrvatskoj i izazova s kojima se same suočavamo prilikom organizacije Homo, fešte! te samim time važnosti i prijeke potrebe aktivističkog angažmana.

Moram priznati da je doista teško sad već održavati na životu ovaj festival i svake godine pretakati iz "šupljeg u prazno" i jedino što nas i dalje motivira jest potreba koju uočavamo u zajednici i drugi aktivisti i aktivistkinje koje nesebično dijele svoje kapacitete kako bi festival preživio. Tako da hvala Maji i Danielu iz Duginih obitelji bez kojih se ovogodišnje izdanje festivala ne bi dogodilo, kao i našim suradnicima Pučkom otvorenom učilištu Poreč te udrugama K-Zona, Proces, ASK i SWASHTARA.

Organizirate li slične programe koji se tiču promicanja prava LGBT+ osoba i tijekom ostatka godine? Mogu li se zainteresirani uključiti u aktivnosti?

- Slične programe prijašnjih smo godina povremeno organizirale, no kako ovisimo o projektima i propozicijama raznih natječaja, trenutačno je Homo, fešta! jedino događanje ovakvog tipa u Poreču. Zainteresirane osobe uvijek se mogu obratiti našoj udruzi te ih možemo ubaciti u zatvorenu grupu koja služi za dogovore oko privatnih događanja koje povremeno organiziramo, odnosno druženja u prirodi, a mogu nam se obratiti i ako su im narušena ljudska prava, pošto pružamo podršku i pomoć žrtvama i svjedocima kaznenih djela te besplatnu pravnu pomoć.

Zahvaljujemo Nataši što nam je približila što se sve događa ispred i iza organizacijskih kulisa ovog festivala, a vas pozivamo da pogledate ovogodišnji program (ovdje i ovdje) i pridružite se Homo, fešti! u Poreču od 21. do 23. rujna.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.