Četvrto izdanje festivala LGBT kulture Homo, fešta! održat će se u Poreču 12. i 13. srpnja. Očekuju nas izložba, filmovi, drag show, kviz, predavanje, druženje - kultura, zabava i aktivizam na različitim punktovima u gradu. Ovogodišnji filmski program prikazuje se u suradnji s Fondom za druge i Goethe Institutom iz Zagreba.

Riječ je o sljedećim filmovima:

"Coming Out" Heinera Carowa ("Legenda o Paulu i Pauli", "Toliko mnogo snova") - Prvi i posljednji veliki istočnonjemački film iz DEFA-ine produkcije na temu gej veze nagrađen je u na Berlinaleu 1990. srebrnim medvjedom za poseban umjetnički doprinos. Philipp je školski učitelj u vezi s Tanjom, kolegicom s posla, koja čeka njegovo dijete. Upoznaje Matthiasa, što ga silno pogađa. Sad zna što je cijeli život čekao i spoznaje svoju dugogodišnju potisnutu seksualnu orijentaciju. Pa ipak, predrasude društva prema gej odnosu prisiljavaju ga da vodi dvostruki život, sve dok situacija ne eskalira.

"Moje ime nije Ali," u režiji Viole Shafik, egipatsko-njemačke filmske teoretičarke, kustosice i filmske redateljice - Za svoj antirasistički film "Svi drugi zovu se Ali" ("Angst essen Seel auf," 1973), Rainer Werner Fassbinder dobio je međunarodno priznanje. Glavna zvijezda filma je arapski gastarbajter kojeg je igrao Marokanac El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa, Fassbinderov tadašnji ljubavnik. Iako se film hrabro suprotstavio rasisizmu poslijeratne Njemačke, izgleda da su njegovi autori stvarnom čovjeku prisupili pomalo ravnodušno, fantazirajući o svom vlastitom Salemu. Temeljem intervjua i arhivskih snimaka, Viola Shafik u filmu "Moje ime nije Ali" predodžbu o Salemu oslobađa od Fassbinderove grupe. Slika, koju još mnogi nisu revidirali.

Ulaz na projekcije je besplatan, a karte se mogu rezervirati na http://rezervacije-poup.hr.

Također, u suradnji s udrugom Dugine obitelji, organizira se izložba i piknik. Izložba "Sva naša vjenčanja" po prvi put donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj. Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru RH 2014. godine. Od tada je preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo diljem Lijepe naše. Izložba "Sva naša vjenčanja" donosi privatne fotografije desetak istospolnih parova koji su sklopili životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj ili brak izvan Republike Hrvatske.

homofestaizlozbaDO.jpg

Piknik duginih obitelji i druženje zamišljen je kao neformalno druženje u sigurnom okruženju u kojem se uvažavaju svi rodni identiteti i seksualne orijentacije bez diskriminacije i predrasuda. Ovo je prilika za sve LGBTIQ+ osobe, bez obzira planiraju li ili ne postati roditelji, da upoznaju, razgovaraju i dobiju odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju o duginim obiteljima od članova udruge. Naravno, ukoliko se samo želite odmoriti i družiti, više ste nego dobrodošli.

U edukativnom dijelu programa, festival će se posvetiti roditeljima LGBT osoba – "Što kad mi se dijete outa?" I roditelji prolaze kroz coming-out proces kad im dijete kaže da je gej/lezbijka/biseksualna/trans osoba. Kako se nositi s brigom, pitanjima, mislima, zašto je prijenos iskustava i informacija važan, kako svom djetetu pružiti podršku i kako se nositi s izazovima života u našem društvu pojasnit će Daniel Martinović, koordinator Duginih obitelji. Dođite, poslušajte i pitajte što god vas zanima! Predavanje je, osim roditeljima, namijenjeno svima koji rade s djecom i mladima.

Osim navedenog, posjetitelje očekuje LGBTIQ+ Pub Kviz , Drag show "House of Flamingo" i oproštajni partyFestival je otvoren i besplatan za sve posjetitelje/ice željne dobre zabave i novog sadržaja.

Kompletan program četvrte Homo fešte možete pogledati ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.