Od stonvolške pobune prošle su pune 42 godine. Taj je događaj označio početak globalnog pokreta za prava i ravnopravnost lezbijki i gejeva. Bila je to društvena revolucija koja je, bez ikakve sumnje, zaslužna i za današnju klimu prihvaćanja i tolerancije prema LGBT populaciji.

New York je prošlog tjedna doživio i izglasavanje zakona o bračnoj jednakosti lezbijki i gejeva, no što se sve događalo prije i poslije 28. lipnja 1969. godine? Pogledajmo kratku povijest borbe za LGBT prava u New Yorku.

- U 1920-ima u New Yorku se počinju pojavljivati prvi queer likovi i gej teme na kazališnim daskama.

- 1927.: Donosi se Zakon protiv opscenosti u javnosti kojim se zabranjuje pojavljivanje gej likova na pozornicama, kao i njihovo spominjanje.

- 1964.: Počinju se nazirati prvi znakovi pobune u vojnom regrutacijskom centru u Whitehall Streetu zbog njihove politike i načinu postupanja prema gejevima.

- 1966.: Zabrana posluživanja gejeva u barovima. Naime, zakon je poticao osoblje u barovima i klubovima da odbiju poslužiti osobu za koju "sumnjaju da nije 100% heteroseksualna". Protiv toga su protestirali članovi društva Mattachine (preteča današnjih gej udruga, nazivali su se "pokretom homofila"). Gejevi bi ulazili u barove, sjeli i čekali da ih posluže, no ta akcija pokazala se bezuspješnom.

- 1969.: – Pobuna u Stonewall Inu i početak LGBT pokreta.

- 1970.: U spomen na stonvolšku pobunu organizira se marš pod nazivom Christopher Street Liberation day o kojemu na naslovnici piše i New York Times. Formira se Gay Liberation Front, nešto militantniji od Mattachinea. Članovi i članice GLF-a u većoj su mjeri sudjelovali u javnim protestima.

- 1973.: Američka udruga psihijatara uklanja homoseksualnost s liste mentalnih bolesti.

- 1986.: aktivisti organiziraju povorku ulicama Upper West Sidea kako bi prikupili novac za telefonsku zdravstvenu pomoć za gejeve.

- 1990.: njujorške lezbijke i gejevi sudjeluju u sponzoriranom skupu protiv zločina iz mržnje i javnost ih napokon priznaje kao važne članove zajednice.

- 1995.: rezultati ankete o društvenim stavovima prema istospolnim brakovima u New Yorku pokazali su da ih podržava 30% građana.

- 26. veljače 2004.: gradonačelnik New Paltza, Jason West, objavljuje da će početi s održavanjem vjenčanja lezbijskih i gej parova.

- 2007.: prijedlog zakona o bračnoj jednakosti prvi put prolazi u Skupštini države New York.

- 2011.: nakon četiri pokušaja, istospolni brakovi se legaliziraju, a zakon potpisuje guverner Andrew Cuomo.

- 25. srpnja 2011.: Zakon o bračnoj jednakosti stupa na snagu, lezbijke i gejevi mogu se vjenčati.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.