Kako se bliži datum početka prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojim se u Ustav Republike Hrvatske želi unijeti odredba po kojoj bi brak bio definiran jedino kao životna zajednica žene i muškarca, pojavile su se naznake da inicijativa "U ime obitelji" za taj svoj cilj prikuplja donacije na nezakonit način.

Naime, da broj žiro-računa naveden na njihovoj internetskoj stranici uopće ne pripada toj inicijativi, nego nedavno osnovanoj udruzi "Građani odlučuju", čiji je dopredsjednik Krešimir Miletić koji je ujedno i jedan od dopredsjednika nacionalističko-kršćanske stranke HRAST.

Predsjednik HRAST-a i GROZD-a je Ladislav Ilčić, Miletićev glavni suborac u kampanji protiv zdravstvenog odgoja, ravnopravnosti LGBT osoba i općenito vrijednosti sekularnog društva.

Poziv na donacije jednima, a novac će "sjesti" drugima?

Tako na stranici inicijative "U ime obitelji" stoji zamka u koju se vrlo lako upada – poziv na donacije neformalnoj građanskoj inicijativi "U ime obitelji", pri čemu se navodi broj žiro-računa posve druge udruge (što se nigdje na stranicama "U ime obitelji" ne navodi).

Nije naodmet spomenuti da se donacije, i to na isti račun, traže i na internetskoj stranici zdravstveniodgoj.com, koja, na prvi pogled, nije izravno vezana uz gore spomenutu inicijativu, ali također obiluje materijalima koji se manje bave samim zdravstvenim odgojem, a u daleko većoj mjeri antigej propagandom.

Uz činjenicu da u RH živi ogroman broj onih koji dijele mišljenja koja se promiču takvim pozivom na referendum, činjenica je i da bi takav način financiranja "građanske inicijative" mogao biti nelegalan. Da bi zakon doista mogao biti prekršen objavom broja žiro-računa udruge na koji građani mogu uplaćivati donacije inicijativi "U ime obitelji" i to bez navođenja imena udruge kojoj dotični žiro-račun zaista pripada, potvrdio je za tportal zagrebački odvjetnik Dominik Janković.

"Građanska inicijativa kao takva nema status udruge niti je regulirana Zakonom o udrugama. Slijedom toga, naime, sve troškove 'građanskih inicijativa' u pravilu snose sami volonteri iste", rekao je Janković. Na pitanje što može napraviti građanin koji je uplatio donaciju te naknadno saznao da se građanske inicijative po zakonu ne smiju financirati na taj način, kazao je sljedeće: "Ako vas je netko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica doveo ili održavao u zabludi i time vas naveo da na štetu vlastite ili tuđe imovine nešto učinite ili ne učinite, u smislu Kaznenog zakona RH (čl. 236.) zakonska obilježja kaznenog djela prijevare su ispunjena."

Ljubičić: "Drugi oblici obiteljskih zajednica dovele bi se u nepovoljniji položaj, a RH bi se našla u sukobu s obvezama iz međunarodnih pravnih akata"

Za mišljenje i komentar o najavljenom prikupljanju potpisa za referendumsko pitanje uvođenja sporne odredbe u Ustav RH, tportal je zamolio i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić.

"Mora se pojasniti i sama razlika između odredbe Ustava Republike Hrvatske o braku i obitelji koja je načelne i deklarativne naravi, ali obvezuje zakonodavca, kao i sve građanke i građane Republike Hrvatske, te samog braka kao pravnog instituta koji postoji već gotovo 2000 godina. Zadaća Ustava nije da posebno štiti pojedine pravne institute, nego da iste propiše zaštićenim dobrima i utvrdi temeljna načela kojima se isti uređuju. Zatim se pojedini pravni instituti uređuju posebnim zakonima do detalja. Isto tako mogu reći kako sam sigurna da je 99% građanki i građana ove zemlje protiv spolnog nasilja nad djecom, pa svejedno to nije zabranjeno Ustavom Republike Hrvatske, već je Kazneni zakon takvo ponašanje odredio kao kažnjivo djelo i propisao kazne za spolno zlostavljanje djece", kazala je.

"Napominjem i to da Ustav Republike Hrvatske čl. 62. propisuje da je obitelj (a pod time sigurno smatra i djecu) pod posebnom zaštitom države. Ako bi se brak između muškarca i žene kao poseban institut štitio Ustavom Republike Hrvatske, to bi ujedno značilo i dovođenje u nepovoljniji položaj drugih oblika obiteljske zajednice, kao što je npr. izvanbračna zajednica, kojima takvim postupkom ne bi bila pružena jednaka važnost i zaštita u domaćem pravnom poretku. Na taj način Republika Hrvatska bi se vjerojatno našla u sukobu s obvezama koje za nju proizlaze iz međunarodnih pravnih akata čija je članica", zaključila je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

"Ispravak netočnih navoda"

Da u čitavoj situaciji nešto nije jasno moglo bi se naslutiti iz "Ispravka netočnih navoda objavljenih na tportalu 6. svibnja 2013.", koji je danas objavljen na stranicama inicijative "U ime obitelji".

Naime, iz njihovog demantija neupućeni čitatelji ne mogu zaključiti što je zapravo netočno jer se u tekstu ne navodi niti poveznica na "sporni" tekst, a gotovo da nema niti slova objašnjenja situacije sa žiro-računima.

Na kraju stoji tek općenito objašnjenje: "Djelovanje građanske inicijative 'U ime obitelji' u skladu je s važećim zakonima Republike Hrvatske, uključujući zakone koji reguliraju financiranje građanskih inicijativa".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.