Foto: uimeobitelji.netGrađanska inicijativa "U ime obitelji" najavila je danas da će od 12. do 26. svibnja ove godine prikupljati potpise za raspisivanje referenduma za unošenje u Ustav Republike Hrvatske odredbe po kojoj bi brak bio definiran jedino kao životna zajednica žene i muškarca.

Potpisi će se prikupljati na više od dvije tisuće lokacija u Hrvatskoj, a članovi inicijative na konferenciji za novinare najavili su da očekuju najmanje 375 tisuća potpisa (deset posto upisanih birača), koliko ih je potrebno za raspisivanje državnog referenduma. Očekivanja, kažu, temelje na istraživanjima koja pokazuju da 90 posto hrvatskih građana brakom smatra samo zajednicu žene i muškarca.

Potpora moćnih

"Brak je temelj obitelji, a obitelj je temelj društva. Prema brojnim studijama upravo je brak najidealnije mjesto za dobivanje djece i njihovo odgajanje. Prikupljanje potpisa i referendum prilike su da se u demokratskom ozračju čuje što misle građani naše zemlje. Naša istraživanja pokazuju da gotovo 90% ispitanika drži da je brak zajednica muškarca i žene i želimo da referendum potvrdi mišljenje i volju naroda", poručila je u ime Inicijative liječnica Željka Markić.

Ističe da su dobili potporu svih većih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, sindikata i braniteljskih udruga, kao i niz ponuda volontera. Ovih dana uputit će i poziv strankama da pozovu članstvo da podupre raspisivanje.

Važnost "prevencije"

Odvjetnik Krešimir Planinić, predstavnik pravnika koji su pripremali referendumsko pitanje, istaknuo je važnost prevencije "francuskog slučaja", odnosno ozakonjenja istospolnih brakova i mijenjanja tradicionalnih hrvatskih vrijednosti zakonskim izmjenama.

"Referendum je volja birača i nijedno tijelo državne vlasti neće moći sadržajno drukčije odlučiti od onoga kako glasi odgovor na referendumsko pitanje", naglasio je Planinić.

Kristina Pavlović, profesorica u V. zagrebačkoj gimnaziji, upozorila je da se zdravstveni odgoj kakav, kaže ona, nameće Ministarstvo obrazovanja, zalaže za dekonstrukciju hrvatskog društva, relativizaciju braka te odgoj mladih s iskrivljenom slikom obitelji.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Jubilarna, deseta splitska Povorka ponosa prošle je godine bila "preskočena" zbog pandemije

"Minyan" je skup od minimalno deset ljudi starijih od 13 godina, koliko ih je potrebno da bi se

"U potpunosti sam ono što jesam", stoji na naslovnici Timea uz fotografiju Elliota Pagea koji

U ovom ću se članku poslužiti nizom pošalica prijatelja s kojima sam pratila Euroviziju. S obzirom

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.