Foto: Portal OkoPovodom kaznene prijave koju je podnijela inicijativa "U ime obitelji" protiv crol.hr-a, oglasile su se i organizacije civilnog društva koje su priopćenjem za javnost izrazile svoju podršku, ali i zgražanje potezima koje povlači gore spomenuta inicijativa.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Potaknuti informacijom da je građanska inicijativa 'U ime obitelj' podigla kaznenu prijavu protiv web-portala Crol.hr "zbog poticanja na nasilje i mržnju protiv podupiratelja" ove inicijative, želimo ovim putem iskazati svoju punu podršku timu portala Crol.hr te nadasve (opetovano) zgražanje potezima koje povlači inicijativa "U ime obitelji".

Naime, ne niječući ikome slobodu izražavanja svojeg mišljenja niti opravdavajući ikakav govor mržnje, moramo s druge strane primijetiti da se rečenim govorom mržnje služi poveći broj simpatizera ove građanske inicijative. Kao što se dalo vidjeti i tijekom njihove akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, metode i sredstva kojima se služi inicijativa 'U ime obitelji' često su bili nezakoniti i obmanjujući.

Zato nije teško uočiti povezanost i prepoznati ovaj postupak kao nastavak njihove već postojeće kampanje za uskraćivanje prava osobama drukčije seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta, kao i s time povezanim otežavanjem rada LGBT udrugama.

Nadalje, komentari posjetitelja Crol.hr-a, portala "iznimno slabe čitanosti", na koje se referiraju iz građanske inicijative, uklonjeni su PRIJE podizanja kaznene prijave. Stoga ne vidimo smisla u podizanju kaznene prijave osim u želji da se onemogući sloboda izražavanja jednome mediju čiju su važnost prepoznali i u Ministarstvu kulture.

Također, ne možemo ne zapitati se je li koincidencija da su se u ovoj građanskoj inicijativi odlučili iznova "zatalasati" medijske vode te povući ovakve poteze nedugo nakon što su opetovano javno negodovali zbog neuvrštavanja u saborsku proceduru njihovih zahtjeva za raspisivanjem referenduma o izmjenama Ustava, odnosno ustavnom definiranju braka kao zajednice muškarca i žene."

Priopćenje potpisuju aktivisti i aktivistkinje za zaštitu ljudskih prava:
Centar za građanske inicijative, Poreč
Udruga LORI, Rijeka
Udruga RODA - Roditelji u akciji, Zagreb
Zagreb Pride, Zagreb
ZbeLeTron, Zagreb
Le Zbor, Zagreb
Ženska soba - Centar za seksualna prava, Zagreb
Trans Aid Hrvatska, Zagreb
CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Zagreb
LIBELA, portal o rodu, spolu i demokraciji, Zagreb
Rišpet - LGBT udruga, Split
K-Zona, Prostor rodne i medijske kulture, Zagreb
Portal VoxFeminae.net
Centar za LGBT ravnopravnost, Zagreb - Rijeka
LGBT inicijativa Filozofskog fakulteta "AUT", Zagreb
Domino (Queer Zagreb), Zagreb
Udruga HOMO, za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda, Pula
Centar za ženske studije, Zagreb
Inicijativa mladih za ljudska prava, Zagreb
Građanska akcija Zagreb
Iskorak, Centar za prava seksualnih i rodnih manjina, Zagreb
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek
Udruga ZORA, za nenasilje i ljudska prava, Čakovec

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.