Da LGBT udruge nisu jedine koje "galame" na vladajuće i Sabor, govori i jučer pokrenuta inicijativa koja je u manje od 24 sata okupila više od tisuću članova, a čiji broj raste iz minute u minutu. Situacija je nalik onoj u svibnju, kad se odvijalo prikupljanje potpisa.

Riječ je o Facebook grupi naziva "Zahtjev za Hrvatski sabor - referendumsko pitanje" koju je pokrenula skupina građana i građanki, a u čijem opisu stoji da je riječ o stranici za potpisivanje zahtjeva za očitovanjem na sadržaj referendumskog pitanja inicijative "U ime obitelji", sukladno članku 95. stavku 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Jedna od pokretačica inicijative je i novinarka Nataša Škaričić koja je za Crol.hr kazala kako je na ideju došla zajedno sa svojim kolegama, u ponedjeljak navečer. Prikupljene potpise, kojih je do sada u Facebook grupu upisalo stotinjak njezinih članova, uputit će Saboru već sutra.

Od Sabora, kaže Škaričić, očekuju da pošalje zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja Ustavnom sudu. Ohrabruje i same građane da krenu pisati Saboru. Stoga i pozdravlja zajedničku inicijativu LGBT udruga koja je svoj zahtjev Saboru uputila u ponedjeljak.

Sabor zakazao, građani reagirali

"Budući da je udruga 'U ime obitelji' provela postupak u skladu sa Zakonom o referendumu i Ustavom RH i time zadovoljila sve formalne uvjete za raspisivanje referenduma za izmjene Ustava RH koji otvara mnoga, suštinski važna društvena, moralna i politička pitanja, izvjesno je da će Hrvatska od odluke o samostalnosti po prvi put u svojoj povijesti izaći na ustavotvorni referendum", navodi se u pismu koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

"Taj će referendum, dođe li do predložene izmjene Ustava RH, Hrvatsku obilježiti kao zemlju u kojoj je većina demokratski oduzela pravo manjini, bez ikakve javne rasprave o suštini i reperkusijama takvog događaja", nastavlja se dalje u pismu

"Zapanjeni razmjerima pravne nepripremljenosti i političke neodgovornosti aktualne vlasti , upozoravamo na činjenicu da Sabor nije iskoristio svoje pravo i obavezu utemeljenu u članku 95. stavku 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, koji kaže: 'Na zahtjev Hrvatskoga sabora Ustavni sud će, u slučaju kad deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj zatraži raspisivanje referenduma, utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 87. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za njegovo raspisivanje'.

Imajući u vidu da će se na referendumu odlučivati hoće li se tražena prava jedne manjine suspendirati putem Ustava RH i da mogući epilog vodi u smjeru tiranije većine, umjesto u smjeru jačanja demokracije i ljudskih prava, tražimo od Sabora da hitno uputi USUD-u tri pitanja: je li pravo na brak temeljno ljudsko pravo, ako jest, može li se provesti ovaj referendum, ako nije, iz čega proizlazi pravo pretpostavljene većine da instituciju braka između muškarca i žene, koja je zakonski definirana, dodatno zaštite Ustavom?"

Gdje se još možete aktivirati?

Ranije smo pisali o kampanji "Za jednakost" udruge Iskorak, a koja će se, osim virtualno, provoditi i na terenu, diljem Hrvatske. Osim Iskoraka, kampanju je pokrenula i udruga Rišpet o čemu više možete saznati ovdje.

Obje udruge pridružile su se udrugama CroL, Zagreb Pride, LORI, Trans Aid, Domino (Queer Zagreb) i K-zona, koje od Sabora traže da uputi prijedlog referendumskog pitanja Ustavnome sudu radi ocjene ustavnosti.

U međuvremenu je na aktivističkoj stranici change.org građanska inicijativa IZLAZAK pokrenula peticiju kojom traži od građana da svojim potpisom pokažu da su suglasni da se referendumsko pitanje o definiciji braka kao zajednice muškarca i žene uputi na ocjenu ustavnosti.

Želite li se možda izjasniti samo slikom, to možete napraviti na dva načina: preuzimanjem twibbona na ovoj poveznici ili slanjem svoje fotografije na stranicu "Ja glasam protiv" čiji je cilj, kako kažu pokretači, "skupiti lica koja su jednostavno protiv".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.