Foto: Screenshot

Ovogodišnjim domaćinima najvećeg europskog glazbenog natjecanja organizatzori su zabranili nositi dugine boje kao znak prosvjeda protiv antigej zakona u istočnoeuropskim zemljama.

Na ideju je došao glumac Pilou Asbæk (hrvatskoj poublici poznat po ulozi Kaspera Julla u seriji "Borgen") koji je htio pokazati što misli o homofobiji u Europi i poslati poruku da ista nije dobrodošla. Međutim, organizatori Eurosonga imali su nešto drugačije stajalište i objasnili da "Eurosong nije mjesto za političke poruke".

"Trenutno se u svijetu događa to da se ljudi sve više i više boje vlastite spolnosti. To je tako čudno i nema nikakvog smisla. I onda mi kažu da ne smijem biti političan. Samo zato što Istočna Europa čini veliki dio Eurosonga. Oni bi se samo trebali j***** smiriti", kazao je Asbæk za Guardian.

Dvostruki kriteriji organizatora

Objasnio je novinarima kako je pitao organizatore natjecanja smije li nositi bilo što u duginim bojama, a oni su mu odgovorili da ne smije jer je to "politički stav". "Rekli su mi da se ovdje radi o glazbi, a ne politici. Ali, glazba i politika idu zajedno, ne može ih se razdvojiti. Ne u mojim mislima. Danska, Norveška, Švedska i Island uvijek međusobno glasuju jedni za druge. Ako to nije politika, ne znam što jest", ljutit je glumac.

Finalisti ovogodišnjeg Eurosonga

Podsjetio je i da je Eurosong nastao kao projekt nakon Drugog svjetskog rata kojim se glazbom željelo ponovno ujediniti narode. "Svi su ovdje dobrodošli: bilo da ste latino lezbijka ili gej Židov. Svi, dokle god vole glazbu i zabavu. To je ono najbolje kod Eurosonga", nastavlja.

U finalu Eurosonga, koje se održava u subotu 10. svibnja, nastupit će 26 zemalja. Prijenos možete gledati na HTV1 od 21 sat ili putem službene stranice natjecanja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.