Stotine tisuća ljudi preplavile su u subotu madridske ulice u najvećoj europskoj Povorci ponosa. Svečanosti Tjedna ponosa započele su u srijedu, koncertom pobjednice ovogodišnjeg Eurosonga, Conchite Wurst.

Organizatori su ovogodišnji Pride posvetili žrtvama diskriminacije u zemljama gdje LGBT osobe kažnjavaju, katkad i smrću. "Organiziramo jedan od najboljih Prideova na svijetu", kazala je Boti G. Rodrigo, predsjednica udruge FELGTB koja je uz udrugu COGAM organizirala madridsku Povorku ponosa na kojoj su očekivali oko milijun ljudi, ali mediji javljaju kako ih je bilo manje.

"Vrijeme je da dignemo glas za sve one koji ne mogu, tako da vide kako nisu sami u svojoj patnji, da se borimo za njihovu i svoju slobodu te da su LGBT ljudska prava neotuđiva", dodala je.

Manifestacija je imala i politički ton. U manifestu kojim su se obratili okupljenima kritizirali su financijske rezove koje je vladajuća Narodna stranka uvela u godinama teške gospodarske krize. Oni su, kažu, rezultirali rastom diskriminacije u sektoru javnih usluga, primjerice zdravstvenih.Zemlje koje mijenjaju ustave kako bi spriječile bračnu jednakost razlog su za zabrinutost

Osim situacije u zemljama poput Južnoafričke Republike, ozloglašene zbog "korektivnih" silovanja lezbijki, i onih s drakonskim antigej zakonima, kao što su Uganda, Nigerija, Kenija, Etiopija, Afganistan, Saudijska Arabija, Iran,... izrazili su zabrinutost i za ono što se događa u Europi.

"Izrazito nas brine da u našem neposrednom okruženju, u Europskoj uniji, države poput Slovačke, Mađarske ili Hrvatske mijenjaju svoje ustave kako bi spriječile bračnu jednakost", stoji, među ostalim, u manifestu.

Podsjetimo, Španjolska je 2005., pod liberalnim premijerom Joséom Zapaterom, postala treća europska država koja je ozakonila bračnu jednakost, unatoč protivljenju Crkve i konzervativnih struja. Međutim, na parlamentarnim izborima 2011. pobijedila je Narodna stranka na čelu s današnjim premijerom Marianom Rajoyem koji se izričito protivi istospolnim brakovima. Nakon samo godinu dana, novoj je vlasti bilo je od velike važnosti pokušati poništiti bračnu jednakost, pa su zatražili ocjenu ustavnosti zakona.

Ustavni je sud zakon proglasio ustavnim, nakon čega je ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardón kazao kako vlada prihvaća tu odluku i stoga neće ukidati zakon.

Madrid bi trebao biti domaćinom World Pridea 2017. godine.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.