Nezavisna saborska zastupnica Natalija Martinčević podijelila je, pred saborsko izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu, svoj stav i stav nove udruge reformista kojoj je na čelu.

Smatra da je zakon precizan te da se njime poštuju sva ljudska i osobna prava. Stav udruge "Inicijativa za osnivanje Narodne stranke – reformisti" jest da ne smije biti razlike u pravima između istospolne i raznospolne zajednice.

No, istaknula je, ne podržava pravo istospolnih parova na posvajanje jer bi se time "zadiralo u prava trećeg, dakle prava djeteta koje ne može o tome odlučivati". S obzirom na postojeću društvenu klimu u Hrvatskoj, dijete bi se u toj situaciji izložilo potencijalnoj stigmatizaciji, u vrtićima, školama itd.

Na pitanje smatra li da Hrvatska ovim zakonom ujednačuje svoju praksu s ostalim zemljama EU-a, Martinčević drži da se Hrvatska u prosjeku usklađuje s civilizacijskim standardima ostalih država-članica i da nema potrebe da je se smješta u strogo konzervativne zemlje.

Dakle, glasovat će za novi Zakon jer smatra da se sva prava trebaju osigurati pojedincima sve dok nečije ponašanje ne ugrožava nikoga. Na upozorenja konzervativnog dijela javnosti da se novim Zakonom "izigrava volja birača", podsjetila je da dotični predstavlja odluku 24,99 posto birača.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.