Na temu nadolazećeg glasanja u Saboru o Konačnom prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu za mišljenje smo zamolili i predsjednika Kluba zastupnika nacionalnih manjina, Nedžada Hodžića.

Budući da su zastupnici nacionalnih manjina heterogena skupina, Hodžić je govorio u vlastito ime. Novi zakon načelno podržava i smatra da donosi kompromis nakon prošlogodišnje ustavne promjene o definiciji braka. "S obzirom na tvrđe stavove koji stižu s desnog spektra", ovaj zakon je, drži Hodžić, "iskorak naprijed" te će ga podržati na glasanju.

U trenutnoj situaciji, nije sklon uvođenju prava na posvajanje djece zato što u Hrvatskoj "nemamo dovoljno iskustva" s tom praksom te bi se o tome trebalo diskutirati nakon što se provedu daljnje analize i studije. Smatra da životno partnerstvo po mnogočemu i jest brak, no tako se ne zove.

Drži da Hrvatska uvođenjem novog zakona čini iskorak iz dosadašnje prakse konzervativizma i ujednačuje svoju praksu s ostalim članicama EU-a, posebice nakon prošlogodišnjeg referenduma o braku za koji "nije bilo potrebe".

Posebice ga je tijekom rasprave zasmetao stav vjerskih zajednica koje su se bučno protivile novom zakonu (skoro pa da su radile na "demonizaciji" LGBT populacije, procjenjuje Hodžić). Naime, upravo su tim isključivim stavom zastupali vjerovanja suprotna onima koje sami pripovijedaju, a to je da su svi ljudi od Boga.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.