U današnjem izdanju emisije "Nedjeljom u 2" gostovala je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja, Kolinda Grabar Kitarović. U razgovoru su dotaknute i "vruće" teme hrvatskoga društva poput životnih partnerstava, pobačaja i umjetne oplodnje, na koje gošća uglavnom nije davala odveć konkretne i jasne odgovore.

Tako je, upitana je li za to da zajednica dvaju muškaraca ili dviju žena u nekoj doglednoj budućnosti bude brak (jer to trenutačno nije slučaj), kratko kazala kako misli da je postojeće rješenje (Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola) "sasvim dovoljno", ponovivši svoj stav iz kolovoza.

"Da, taj zakon je donesen. Ja sam već rekla, osobe homoseksualne orijentacije su naši prijatelji i susjedi te držim da većina njih ne želi da se njima manipulira, kao i da se to pitanje previše politiziralo, da se ljude getoiziralo i iskorištavalo u nekakve političke svrhe kako bi se skrenula pozornost s bitnih egzistencijalnih pitanja o kojima moramo razgovarati.

Na pitanje smatra li da je Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola izigrana volja birača na prošlogodišnjem referendumu, kratko je replicirala da će "kao predsjednica Republike Hrvatske poštivati zakone".

"Moj svjetonazor je moderni konzervativizam, uključiv i tolerantan"

Pitanje pobačaja je pak za Kolindu Grabar Kitarović za otvorenu raspravu "u kojoj moraju sudjelovati i liječnici, i stručnjaci, žene, vjerske zajednice" te da se "prije svega trebamo usredotočiti na način kako spriječiti neželjene trudnoće i pobačaje". Istodobno je svjesna da postoje žene koje iz određenih razloga ne mogu iznijeti trudnoću.

"Kad pogledate, u jednu ruku imate pobačaje, a u drugu ljude koji se toliko trude imati vlastitu djecu", kazala je i dodala kako poznaje parove koji očajnički pokušavaju dobiti dijete umjetnom oplodnjom, pa, uzevši u obzir sve to zajedno, nema jednoznačan odgovor na to pitanje. Osobno je, kaže, protiv pobačaja, no prilikom odlučivanja o eventualnoj zabrani treba uzeti u obzir mnoge stvari..

Kad je posrijedi umjetna oplodnja, odgovor je bio identičan onom vezanom za životna partnerstva: "Isto tako, poštivat ću zakone", kratko je odgovorila.

Na kraju razgovora poručila je kako ljude ne dijeli na ljevičare i desničare.

"Ja u ove izbore ulazim kao kandidatkinja HDZ-a i, vjerujem još nekoliko stranaka, i građana. Ulazim jasno, sa svojim svjetonazorom, a to je moderni konzervativizam koji je isto tako uključiv, tolerantan, poštuje tuđe mišljenje."

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.